16 Ağustos 2011 Salı

HAVELSAN Müdürü’ne ‘Balyoz’dan tutuklama

Savunma sanayi alanında faaliyet gösteren HAVELSAN Genel Müdürü Faruk Yarman tutuklandı

Gölcük Donanma Komutanlığı’nda ele geçirilen belgelerle ilgili geçtiğimiz cuma günü 6 Albay ile birlikte tutuklanan sivil şahsın, HAVELSAN Genel Müdürü Dr. Ömer Faruk Yarman olduğu ortaya çıktı. Yarman’ın Balyoz Darbe Planı’nın hayata geçirilmesi için savunma sanayiindeki personeli destek konusunda koordine ettiği öne sürülüyor...

Gölcük Donanma Komutanlığı’nda yapılan aramalarda ele geçirilen ve Balyoz Darbe Planı’nın devamı niteliğinde olduğu öne sürülen belgelere ilişkin soruşturma kapsamında geçtiğimiz gün 6 albay ve 1 sivil şahıs tutuklanmıştı. Tutuklanan sivil şahsın HAVELSAN Genel Müdürü Dr. Ömer Faruk Yarman olduğu ortaya çıktı. İlk Balyoz iddianamesinde adı geçen Yarman’ın, darbe planın hayata geçmesi durumunda savunma sanayiinde darbeye destek olacak personeli koordine edecek kişi olduğu öne sürülmüştü.

Personel listeleri

Balyoz soruşturması kapsamında ele geçirilen 11 nolu CD’ de yer alan “Çalışmalarım_a/”yeni yapılanmada görevlendirilecekler” isimli klasörde bulunan “Savunma sanayi” isimli belgenin, “fyarman” isimli kullanıcı tarafından oluşturulduğu ve bu kişinin HAVELSAN Genel Müdürü Dr. Ömer Faruk Yarman olduğu öne sürülmüştü. Dosya içerisinde yer alan listelerde bin 80 savunma sanayi çalışanının ismi yer alıyordu. ASELSAN, HAVELSAN, TAI, TUSAŞ, SSM, STM ve TÜBİTAK bünyesinde görev yapan ve listeye giren bin 80 personelin büyük kısmı hakkında, atamalarını etkileyecek değerlendirmeler de bulunuyordu. Listelerin en üstünde ise Genel Koordinatör olarak Faruk Yarman gösteriliyordu. Bazı listelerde savunma sanayi çalışanlarının tayin edilecekleri kurumların tek tek not alındığı ve “Güvenilir olup, yeni yapılanmada çeşitli kademelerde görevlendirilebilir personel” tabiri kullanıldığı da belirlenmişti.

Yeni belgeler çıktı

İlk Balyoz iddianamesinde belgeye ilişkin, “İlgili kurumlarla yapılan yazışma neticesinde belgede ismi yer alan şahısların belirtilen yerlerde görevli oldukları anlaşılmıştır. Bu haliyle Balyoz yapılanmasının, yeniden yapılandırma adıyla üst düzey bürokratik kadroları ele geçirerek bunlar aracılığıyla ilgili kurumları kontrol altına almayı amaçladığı değerlendirilmiştir” iddiasında bulunulmuştu. Bu iddialar ışığında Gölcük’te yapılan aramalarda yeni yeni belgeler ele geçirildiği ve geçtiğimiz hafta gözaltına alınan Ömer Faruk Yarman’ın tutuklandığı belirlendi.

“Bilgim yok” dedi

Yarman, TCK’ nın 312. Maddesine göre “Hükümeti yıkmaya teşebbüs” suçlamasıyla tutuklanırken, ifadesinde de belgelerle ilgili bir bilgisinin olmadığını ve suçlamaları kabul etmediğini söylediği öğrenildi. Yarman hakkında geçtiğimiz haftalarda çıkan haberlerde emekli askerlerin ve asker yakınlarını usulsüz olarak işe aldığı öne sürülmüştü.

‘Paşa’nın gelini çalışıyor’ iddiası

GENELKURMAY eski Başkanı Işık Koşaner’in gelininin de HAVELSAN’da çalıştığı iddia edildi. Yeni Akit gazetesi yazarı Abdurrahman Dilipak, bu iddiayı geçtiğimiz günlerde köşe yazısında dile getirmişti. “Sahi şimdi HAVELSAN Genel Müdürü Yarman’ı kim kurtaracak!” sözleriyle, gelinin işe torpille girmiş olabileceğini ima etmişti.

Ödüllü bilim adamı

HAVELSAN Genel Müdürü Ömer Faruk Yarman, geçtiğimiz aylarda Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AŞ’nin (STM) yönetim kurulu üyeliğine atanmıştı. Bilim, tarih, sanat ve edebiyatta yakın ilgi duyduğu bilinen Yarman’ın basım aşamasında iki şiir kitabı olduğu öğrenildi. Çok iyi klasik piyano çalan Yarman, İngilizce ve Fransızca’yı da çok iyi derecede konuşuyor. Yarman’ın kariyeri boyunca birçok ödül de aldı. İşte bazıları:

* Milli Savunma Bakanlığı, Savunma Sanayii Müsteşarlığı tarafından “Türk Savunma Sanayiinin Geliştirilmesine Yönelik Hizmetlerinden Dolayı” takdirname (2000).
* Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ihtiyaçlarına yönelik bir silah sisteminin geliştirilerek imal edilmesinde gösterdiği gayretlerden ötürü Kara Kuvvetleri Komutanınca takdirname (1996).
* Yönetmekte olduğu Grup ile birlikte, 1994 yılı Eskişehir Sanayi Odası Ürün Geliştirme Ödülü.
* 1978 Milli Eğitim Bakanlığı Yurt Dışı Master Bursu.
* Armed Forces Communications and Electronic Association (AFCEA-Türkiye)’nin Komuta Kontrol, Muhabere, Bilgi Sistem Elektronik Harp ve İstihbarat konularındaki katkıları için Onur Belgesi.
* 1973 Merkezi Sistem, ODTÜ ve Boğaziçi Üniversiteleri giriş sınavlarında dereceler.