Orgeneral İlker Başbuğ'un hükümetin veto ettiği İnternet Andıcı şüphelisi Hasan Iğsız'ı Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na önermesi nedeniyle kilitlenen, Org. Atilla Işık'ın emeklilğini istemesiyle derinleşen Atama Kararnamesi krizi dün yeni liste üzerinde mu
Kararname Cumhurbaşkanı Gül tarafından da onaylandı. Böylece Kara Kuvvetleri Komutanı Org. Işık Koşaner Genelkurmay Başkanlığı'na, 1. Ordu'ya atanan Org. Erdal Ceylanoğlu ise Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na getirildi. Ege Ordu Komutanı Hayri Kıvrıkoğlu 1. Ordu'ya kaydırılırken, Jandarma Genel Komutanı Özel yerinde kaldı. Böylece Özel'e 2013'te Genelkurmay Başkanlığı yolu açılmış oldu.
Türk Silahlı Kuvvetleri'nin komuta kademesine yapılacak iki önemli atama için 8 gün boyunca süren kriz dün akşam sona erdi. Genelkurmay Başkanlığı'na, baştan beri adı gündemde olan Orgeneral Işık Koşaner getirildi. Kara Kuvvetleri Komutanı ise 1. Ordu Komutanı Orgeneral Erdal Ceylanoğlu oldu. Ceylanoğlu 1-4 Ağustos'ta yapılan YAŞ toplantılarının ardından 1. Ordu Komutanı olarak belirlenmişti.
Ceylanoğlu'nun yerine 1. Ordu Komutanlığı'na Org. Hayri Kıvrıkoğlu, Kıvrıkoğlu'ndan boşalan Ege Ordu Komutanlığı'na ise Harp Akademileri Komutanı Org. Nusret Taşdeler getirildi. Taşdeler'in yerine de Genelkurmay 2. Başkan Yardımcısı Hava Orgeneral Bilgin Balanlı atandı.
MUTABAKAT SAĞLANDI
1 Ağustos'ta başlayan Yüksek Askeri Şura toplantısında yaşanan görüş ayrılıkları nedeniyle son bir haftadır Türkiye'nin en önemli gündem maddelerinden biri haline gelen TSK'nın yeni komuta kademesiyle ilgili düğüm dün akşam çözüldü. Başbakan Erdoğan dün Afyon'da atamalarla ilgili mutabakatın sağlandığını duyurdu.
Genelkurmay Başkanı ve diğer komuta kademesi ile ilgili kararnameler dün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından imzalandıktan sonra Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ tarafından onaylanması için akşam geç saatlerde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e sunuldu. Gül'ün onayladığı kararlar bugün Resmi Gazete'de yayınlanacak.
NECDET ÖZEL JANDARMA'DA
Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na atanacak isim konusunda çıkan kriz üzerine adı bu makam için gündeme gelen Orgeneral Necdet Özel, önümüzdeki dönemde Jandarma Genel Komutanı olarak görev yapacak. YAŞ toplantısının ardından alınan kararlarla Jandarma Genel Komutanlığı'na getirilen Özel'in, Kara Kuvvetleri'ne getirilmesi durumunda bu görevde 2 yıl kalacağı için 2013 yılında Genelkurmay Başkanlığı yolunun kapanması sözkonusuydu. Alınan son kararlarla birlikte Özel'in Genelkurmay Başkanlığı yolu da kapanmamış oldu. Özel'in 2011'de Kara Kuvvetleri Komutanı, 2013'te de Genelkurmay Başkanı olması ve bu görevi 4 yıl yapması bekleniyor.
Alınan son kararlarla birlikte ordudaki 15 Orgeneral sayısı 14'e düşmüş oldu. Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, Jandarma Genel Komutanı Atilla Işık, 1. Ordu Komutanı Hasan Iğsız 30 Ağustos itibariyle emekliye ayrılan orgeneraller oldu.
SORUNU IĞSIZ ÖNERİSİ BAŞLATTI
1-4 Ağustos tarihleri arasında gerçekleşen Yüksek Askeri Şura'da (YAŞ) Genelkurmay Başkanı ve Kara Kuvvetleri Komutanı atanamadı. YAŞ krizi 1. ordu Komutanı Hasan Iğsız'ın Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ tarafından Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na önerilmesiyle başladı. Başbakan Tayyip Erdoğan, internet andıcı ve AK Parti'yi bitirme planlarında imzası olan 1. Ordu Komutanı Hasan Iğsız'ın Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na atanmasına karşı çıktı. Genelkurmay Başkanı Başbuğ, Iğsız'ın isminin dışında başka bir isim önermeyince YAŞ'ta kriz çıktı. Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na atama yapılamadığı için Genelkurmay Başkanlığı'na atanması kesin olan Kara Kuvvetleri Komutanı Işık Koşaner'in de ataması yapılamadı. 4 Ağustos'ta açıklanan YAŞ kararlarında yeni Genelkurmay Başkanı ve Kara Kuvvetleri Komutanı'nın adının yer almaması, YAŞ'ta krizin varlığını ortaya çıkardı. Krizin aşılması için Genelkurmay Başkanlığı, Başbakanlık ve Çankaya Köşk'ünde defalarca görüşmeler yapıldı.
GECEYARISI ZİRVESİ VE YENİ LİSTE
Başbakan Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Başbuğ'dan Iğsız dışında yeni bir isim beklerken, Kara Kuvvetleri Komutanlığı için ismi geçen Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Atilla Işık'ın emeklilik talebi krizi daha da derinleştirdi. Başbakan Erdoğan, Cuma günü hızlı trenle Eskişehir'e giderken yaptığı açıklamada Başbuğ'dan yeni isim beklediğini ve Eskişehir dönüşünde Başbuğ'la bir araya geleceğini açıkladı. Cuma günü saat 23.00 sıralarında Başbakanlık Resmi Konut'unda Başbuğ ile yaklaşık 1 saatlik bir görüşme gerçekleştiren Başbakan Erdoğan, görüşmeye ilişkin herhangi bir açıklama yapmadı. Erdoğan, dün Afyonkarahisar mitinginden sonra gazetecilere yaptığı açıklamada Genelkurmay Başkanı ve Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na atanacak komutanlar konusunda Başbuğ'la mutabakat sağladıklarını açıkladı.
Balyozcular damga vurdu
Bu yılki YAŞ toplantılarına Balyoz davasında haklarında yakalama kararı çıkarılan 11 komutan terfi tartışmaları damgasını vurdu. Kamuoyu ve sivil otoritenin sözkonusu kişilerin terfi ettirilmemeleri yönündeki görüşü gündemin de ana maddesini oluşturdu. Cumhurbaşkanı Gül de YAŞ toplantısına saatler kala Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'u Köşk'e çağırarak, Balyoz sanıklarının terfi ettirilmemeleri gerektiğini söyledi. Devletin başı ve TSK'nın Başkomutanı'nın bu tavsiyesi üzerine Balyoz'da adı geçen 6. Kolordu Komutanı Korgeneral Nejat Bek, Kuzey Deniz Saha Komutanı Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu, Hakkari 3. Taktik Piyade Tümeni Komutanı Tümgeneral Gürbüz Kaya, KKK Denetleme ve Değerlendirme Başkan Yardımcısı Tümgeneral Salim Erkal Bektaş, Kara Harp Akademisi Komutanı Tümgenaral Ahmet Yavuz, 4. Jandarma Komando Eğitim Tugay Komutanı Tümgeneral Halil Helvacıoğlu, 52. Taktik Zırhlı Tümen Komutanı Tümgeneral Abdullah Dalay, Ulaştırma Okul Komutanı Tümgeneral İhsan Balabanlı, Kayseri Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Ali Aydın, Kocaeli Denizaltı Filosu Komutanı Tuğamiral Ahmet Türkmen, Kocaeli Hücumbot Filo Komutanı Tuğamiral Abdullah Gavramoğlu terfi alamadı. İrticayla Mücadele Planı'nda ıslak imzası olan Albay Dursun Çiçek bu yıl da terfi ettirilmedi. Balyoz ve faili meçhul sanığı Kayseri Jandarma Komutanı Albay Cemal Temizöz de terfi alamazken yaş haddinden 30 Ağustos'ta emekliye ayrılacak.
Zirveler atamaları etkiledi
YAŞ toplantıları devam ederken yapılan ikili ve üçlü zirvelerde Cumhurbaşkanı Gül'ün Jandarma Genel Komutanlığı'na atanması beklenen Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Aslan Güner'e itiraz ettiği ileri sürülmüştü. Güner, Ankara Garnizon komutanı iken Cumhurbaşkanı Gül'ün görevdeki ilk günlerinde eşi Hayrünnisa Gül'ün başı kapalı olduğu için karşılamada elini sıkmamıştı. Ayrıca zirvelerde darbe planında adı geçen 11 komutanın terfisinin yapılmaması ve bir yıl beklemeleri de hükümet kanadınca istendi. 1. Ordu Komutanı Orgeneral Hasan Iğsız, Andıç sürecinde adı geçmesi nedeniyle Gül ve Erdoğan tarafından kesinlikle kabul edilmemişti. Faili meçhullerde adı geçen Albay Cemal Temizöz'ün emekliye sevkedilmesi konusunda da Başbakan Erdoğan ısrarcı olmuştu.
Sincan'da tankları yürüten komutan
Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na atanan Orgeneral Erdal Ceylanoğlu, açıklanan ilk kararlarda, YAŞ'ta düğüme neden olan ve ataması yapılmayan Orgeneral Hasan Iğsız'dan boşalan 1. Ordu Komutanlığı'na getirilmişti. Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanlığı'ndan (EDOK) bu göreve atanan Ceylanoğlu, 28 Şubat'ta Sincan'da tankları yürüten komutan olarak biliniyor. Ege Ordu Komutanlığı'na atanan Nusret Taşdeler'in ismi de AK Parti'nin 2007 seçimlerini kazanmasının ardından Genelkurmay Başkanı Emriyle hazırlanan seçim sonrası değerlendirme ve tespit belgesinde geçmişti.
Daha önce yaşanan istifa ve atama krizleri
1977'de dönemin Başbakanı Süleyman Demirel hükümeti Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na 3. Ordu Komutanı Orgeneral Ali Fethi Esener'in atanmasını istemiş, Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk ise karşı çıkarak Esener'in atama kararnamesini imzalamamıştı. Bu kriz nedeniyle, o yılın YAŞ toplantısında Kara Kuvvetleri Komutanı atanamadı. KKK için sırada olan iki orgeneral, Esener ve 2. Ordu Komutanı Orgeneral Şükrü Olcay 29 Ağustos'ta istifa ettiler. Bu istifalar, Ege Ordu Komutanı Kenan Evren'in önünü açtı. Evren 30 Ağustos'ta Kara Kuvvetleri Komutanı olarak atandı. Ardından da Genelkurmay Başkanı oldu.
ÖZAL EMRİVAKİYE İZİN VERMEDİ
1987 yılında da Başbakan Turgut Özal, Orgeneral Necdet Üruğ'un Necdet Öztorun'u Genelkurmay Başkanı seçtirmek için emekli olması üzerine ikisini de emekli ederek, bu göreve Org. Necip Torumtay'ı atadı. Ve ordunun tüm komuta kademesi değişti. YAŞ'ta bir sıkıntı da 2002 yılında yaşanmıştı. O dönemde Kara Kuvvetleri Komutanı olmayı bekleyen Orgeneral Edip Başer'di. Ancak sürpriz bir kararla, Jandarma Genel Komutanı Aytaç Yalman Kara Kuvvetleri'ne atandı. Bunun üzerine Edip Başer emekli oldu.