Erdoğan, NATO’nun kurmayı planladığı füze savunma sistemi konusundaki nihai kararlarını bazı noktalar netleştikten sonra vereceklerini söyledi. Başbakan “Sisteme kim komuta edecek, butona kim basacak bu noktalar netleşmeli” dedi
Reuters’a özel bir röportaj veren Başbakan Tayyip Erdoğan, NATO çerçevesinde kurulması planlanan füze kalkanı konusundaki sorulara da yanıt verdi. Türkiye’nin kalkana ev sahipliği yapmaya nasıl baktığının sorulması üzerine Erdoğan, bu konusunda nihai kararlarını bazı noktalar netleştikten sonra vereceklerini söyledi.
Erdoğan’ın “Füze Kalkanı Projesi, belirli bir ülkeye karşı bir savunma olarak takdim edilmemeli” sözlerini Reuters “Üstü kapalı olarak İran’ı işaret etti” diye yorumladı. Erdoğan “Projede netleşmesi gereken teknik bazı konular var. Sistemi kimin komuta edeceği, butona kimin basacağı gibi noktalar netleşmeli. Bu tür konular netleştiğinde, bu konudaki nihai kararımızı vereceğiz” dedi. Reuters haberinde “Erdoğan’ın bölgesinde nükleer silah istemediğini, ancak İran’ı destekler bir tarzda, nükleer enerjiyi barışçı amaçlarla kullanmanın ise ülkelerin doğal hakkı olduğunu vurguladığı” yorumunda da bulundu.
Türkiye’nin üç şartı var
NATO füze sistemi hakkında 19-20 Kasım’da Lizbon’da yapılacak liderler zirvesinde karar almayı planlıyor. Ancak sistemle ilgili belgelerde kalkanın “İran ve diğer haydut devletlerden geleecek füze saldırısına karşı ittifakı korumayı amaçladığının” belirtilmesine Türkiye karşı çıkıyor. Ankara belgelerde ülke adı geçmesini istemiyor. Türkiye’nin “Füze Kalkanı Sistemi” ile ilgili üç şartı bulunuyor:
* Sistem bir ülkenin NATO’nun savunma sistemi olmalıdır.
* Türkiye’nin bütününü ve NATO üyelerinin tamamını kapsamalıdır.
* Sistem, Türkiye’yi bir grup ülke ile (Rusya, İran, Suriye...) karşı karşıya getirecek, Soğuk Savaş dönemindeki gibi kanat ülke konumuna sokacak bir formül içermemelidir.