24 Kasım 2010 Çarşamba

Başkomutan'a Lizbon'da Saygısızlık

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, NATO toplantısına katılmak için gittiği Lizbon'da skandal bir uygulamayla karşılaştığı iddia edildi.

Türkiye, belgede tezlerini kabul ettirirken, Gül'ün, eşinin başörtülü olması sebebiyle skandal bir uygulamayla karşılaştığı iddia edildi. Türkiye'nin NATO nezdindeki askeri temsilcisi Hava Pilot Korg. Mehmet Veysi Ağar'ın, Gül çiftini Lizbon'a gelişlerinde karşılamadığı öne sürüldü. İddiaya göre zirveden 2 gün önce Lizbon'a giden Ağar, kendisine "Cumhurbaşkanını karşılayacak mıyız?" diye sorulunca, "Ne karşılaması. Zaten karısını da alıp gelecekmiş." karşılığını verdi. Diplomatik kaynaklar olayı doğrularken, komutanın Gül çiftini kaldıkları otelde de üniformasıyla karşılamadığı ileri sürülüyor.

Emekli Askerî Hâkim Faik Tarımcıoğlu, iddiayı, "Eğer doğruysa, izahı mümkün olmayan bir nezaketsizliktir." şeklinde değerlendirdi. Bir başka emekli Askerî Hâkim Ahmet Cengiz Tangören de Başkomutan'a ideolojik sebeplerle rest çekilemeyeceğini söyledi. Gazeteci-yazar Mehmet Altan ise hükümeti göreve çağırdı: "Artık gereğini yapın."

Lizbon'daki bu skandal iddia, Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Aslan Güner'in, 3 yıl önce Hayrünnisa Gül'le tokalaşmamak için Esenboğa Havalimanı'ndaki karşılama töreninde protokol sırasından ayrılmasını hatırlattı. Genelkurmay Başkanlığı, olayın üzerinden 3 yıl geçtikten sonra bir açıklama yaparak olayın yanlış anlaşıldığını savunmuş, "Korg. Güner'in görüntülerde yer alan hareketi, Ankara valisi ile sohbet etmekte iken tören için yerine doğru hareket etmesinden ibaret. Eğer, yoğun yağış gibi bir nedenle manga çıkarılmasaydı Korg. Güner de, Ankara valisinin yanında bulunuyor olacaktı." demişti. Benzer bir tutum, son olarak 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı resepsiyonunda yaşanmıştı. Başörtüsü tartışmaları sebebiyle üç yıldır uygulanan 'gündüz resepsiyonu' uygulamasına son verilmesi üzerine komuta kademesi, Başkomutan Gül'ün davetine icabet etmemişti. Genelkurmay'ın 'resepsiyondan kaçış' genelgesi yayımladığı da ortaya çıkmıştı. Genelgede, "Resepsiyonda; protokolün eşleri tesettürlü ise askerî personel programa katılmayacak. Resepsiyon esnasında tesettürlü bayanlar görüldüğü takdirde fark ettirmeden resepsiyon terk edilecektir." talimatı verilmişti.