22 Kasım 2010 Pazartesi

MİLGEM (MİLLİ GEMİ) PROJESİ İLK GEMİSİ HEYBELİADA (F-511) İLK SEYRİNE ÇIKTI

1. MİLGEM (Milli Gemi) Projesi adı altında, İstanbul Tersanesi Komutanlığı’nda 22 Ocak 2007 tarihinde inşasına başlanan HEYBELİADA (F-511) Korveti 27 Eylül 2008 tarihinde denize indirilmiş, 02 Kasım 2010 tarihinde ise ilk seyrine çıkmıştır.

2. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı MİLGEM Projesiyle, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk kez bir savaş gemisinin savaş sistemleri de dahil olmak üzere tüm tasarım, entegrasyon ve analiz aşamalarını tamamen milli olarak gerçekleştirmektedir. Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, bu projeyle çok sayıda milli sanayi kuruluşu, üniversite ve bilimsel kurumu da bir araya getirerek, bilgi ve tecrübe birikimiyle Türkiye'nin kendi savaş gemisinin tasarım ve üretimini yapmasını sağlamıştır.

3. Türkiye’nin ilk milli üretim savaş gemisi olan HEYBELİADA (F 511)’nın donatım, test/tecrübe ve eğitim faaliyetlerine yoğun bir program dahilinde devam edilmektedir. Bu kapsamda; 02 Kasım 2010 tarihinden itibaren Deniz Kabul Tecrübelerine başlanılan HEYBELİADA(F-511)’nın, ana tahrik (ana makina), seyir sistemleri ve savaş sistemlerinin deniz şartlarındaki performans kontrolleri yapılmaktadır.

4. Projenin ikinci gemisi olan BÜYÜKADA (F-512)’nın tekne inşası da İstanbul Tersanesi Komutanlığı’nda devam etmektedir. Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından HEYBELİADA (F-511)’nın tasarım, inşa ve kullanım sürecinden elde edilecek bilgi ve tecrübeler ışığında Deniz Kuvvetleri’nin ihtiyaçlarına yönelik su üstü ve su altı silah sistem ve platformlarının geliştirilmesine devam edilecektir.

Kamuoyuna Saygı ile Duyurulur.