25 Kasım 2010 Perşembe

'Mümkün değil’

Askeri Yargıtay Onursal Üyesi, VATAN'a konuştu: Açıktayken terfi etmeleri mümkün değil’

VATAN’a konuşan Askeri Yargıtay Onursal Üyesi Ali Fahir Kayacan, açığa alma işlemi nedeniyle 3 komutanın terfi etme yollarının da kapandığını söyledi: “Milli Savunma Bakanlığı’nın, AYİM’in bu 3 komutan hakkında daha önce verdiği yürütmeyi durdurma kararı nedeniyle 60 gün içinde terfi kararnamesi hazırlaması gerekiyordu. Komutanlarla ilgili açığa alınma işleminin gerçekleşmesi nedeniyle şimdi terfi kararnamesi hazırlanmasının önüne yasal engel çıkmış oldu. Komutanlar, terfileriyle ilgili açtıkları davayı AYİM’de kazanmış olsalar bile, açığa alma işlemi nedeniyle bu davanın pratikte önemi kalmıyor. Çünkü açık süresinde terfi etmeleri mümkün olmayacak. Komutanlar YAŞ’ta yapılan oylamada terfi etmelerine rağmen isimlerine kararnamede yer verilmediği için AYİM’e ilk davayı açtılar. YAŞ kararlarının yürürlüğe girmesi için kararnamenin çıkması gerekiyor. Kararnamede üç generalin adı yer almadığı için terfi kararları yürürlüğe girmedi. Komutanlar da idari işlemle ilgili AYİM’e başvurularını yaptılar. AYİM de yürütmeyi durdurma kararı verdi.”

‘Emekliliklerini isteyebilirler’
“Açığa alma sürecinde komutanların rütbeleri duruyor ancak daha önceki görevlerinde veya başka bir görevde bulunamıyorlar. Yani görev yapamıyorlar. TSK’dan çıkarılmadılar. Orduevlerinden faydalanabilirler.
Maaşlarında ise üçte bir oranında bir kesinti oluyor. Tabii iki bakanının sanki telapati yoluyla bu üç komutanı aynı anda açığa alması oldukça ilginç. Açığa alınma işlemine ilişkin AYİM tarafından yürütmeyi durdurma kararı verilmesi halinde ise komutanlar eski görevlerine dönebilir. Yürütmeyi durdurma talebine AYİM en kısa sürede karar verir. Bu süre bir hafta bile olabilir.”