23 Kasım 2010 Salı

Orgeneral Özkök'ün 'Kürt meselesi' / Mahmut Övür

Önümüzdeki sürecin iki önemli konusu var, ikisi de toplumun özgürleşmesi ve zenginleşmesiyle ilgili. Yeni bir anayasa hazırlamak ve Kürt meselesine demokrasi içinde bir çözüm üretmek… Bu iki konuda, başta AK Parti ve CHP olmak üzere tüm partiler artık çözüm üretmeli. Özellikle seçim sonuna kadar uzatılan ateşkes süreci heba edilmemeli.

Ateşkes süreci önemli çünkü ilk kez sivil siyasetin güçlü bir biçimde devreye girdiği bir dönemden geçiyoruz. Bu noktayı özellikle vurguluyorum çünkü sivil siyaset, geçmişte bu tür fırsatları bazen asker korkusuyla, bazen de askerin desteğine rağmen değerlendiremedi. Bir süre önce devletin önde gelen isimlerinden biriyle konuşuyordum. O günleri hatırlatarak şu soruyu sordum;

"Şu anda seçim sonuna kadar devam eden bir ateşkes süreci var. Türkiye 1999-2004 yılları arasında da silahların sustuğu çok önemli bir fırsat yakalamıştı. Ama değerlendiremedi. Bu tecrübeden bir ders çıkarılır mı?"

Cevabı şaşırtıcıydı: "Çok doğru. O fırsatı iyi değerlendiremedik. Daha ilerisini söyleyeyim. AK Parti hükümetinin ilk aylarında dönemin Genelkurmay Başkanı, kurum yetkilileriyle birlikte bu fırsatın değerlendirilmesi gerektiğini raporlarla gelip bize anlattılar. Biz de çok heyecanlandık. Hemen harekete geçip partiye ve Meclis grubuna götürdük. Ama ne yazık ki sert bir dirençle karşılaştık. Mecburen geri adım attık. Yazık oldu."

Ne kadar ilginç değil mi? O günün Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök'tü. Anladığım kadarıyla Orgeneral Özkök, sadece darbe girişimlerine karşı çıkmamış aynı zamanda darbe üreten zihniyetin her fırsatta kullandığı Kürt sorununun çözülmesi için de çaba harcamış… Şimdi emekli. O günlere ilişkin ne düşünüyor doğrusu merak ediyorum.

Tabii burada asıl üzerinde durulması gereken sivil siyaset. O günlerin AK Partisi artık geride kaldı. Şimdi tecrübeli bir AK Parti ve "Yeni CHP" var.

Bari bu kez, seçim sonuna kadar uzatılan ateşkes fırsatı iyi değerlendirilmeli. Sivil siyaset bu fırsatın da üzerine yatmamalı.