23 Kasım 2010 Salı

YAŞ'zedelere EMİNSU modeli

Hükümet, 'iade-i itibar' formülü

Hükümet, Yüksek Askeri Şûra kararlarıyla Türk Silahlı Kuvvetleri’yle ilişikleri kesilen personele, özlük haklarının iadesi ve Askeri Yüksek İdare Mahkemesi’ne dava açma hakkı tanıyan iki aşamalı ‘iade-i itibar formülü’ üzerinde çalışıyor.

Hükümet, referandumla kabul edilen Anayasa değişikliğine paralel olarak, YAŞ kararıyla TSK’dan uzaklaştırılan subaylara yönelik ara formül üretiyor. TSK’dan 10-15 yıl önce uzaklaştırılan personelin kaldığı yerden rütbesine devam etmesinin güçlüğü nedeniyle, toplanacak ilk Yüksek Askeri Şûra’da (YAŞ) bu personele, özlük hakları iadesi yapılacak. Hükümet, ayrıca YAŞ’zedelerin daha sonra Askeri Yüksek İdare Mahkemesi’ne dava açmasına olanak sağlayan yasa tasarısı hazırlığı içinde. Hükümet böylece, rütbe atlama veya TSK’dan uzaklaştırılmadan önce kaldığı rütbeden devam etme gibi teknik konuları Genelkurmay’ın kendi içinde çözmesi için zemin hazırlayacak. Ordudan uzaklaştırılan subayların, görevlerine tekrar dönmesinin zor olduğu, bunun yerine maddi tazminat ve hak iadesi ile sorunun çözüleceği kaydediliyor.

SÜRE TAMAMLANDI
12 Eylül darbesini yapanlara koruma zırhı sağlayan geçici 15. Madde de tümüyle kaldırıldı. Anayasa değişikliğinin Resmi Gazete’de yayınlanmasının ardından 12 Eylül döneminde ihraç edilen subayların özlük haklarının verilmesi için yaptıkları başvurular da büyük ölçüde tamamlandı. Başvurular Anayasa değişikliğinin yürürlüğe girmesinin 60. günü olan bayram tatilinden sonraki ilk mesai günü olan dün akşam sona erdi.

EN GÜÇLÜ FORMÜL
AK Parti’nin hukukçu kurmaylarının üzerinde durduğu çözüm formülü ise “EMİNSU Modeli” olarak anılıyor. 1960 darbesinden sonra ordudan çıkartılan ve Emekli İnkılap Subayları (EMİNSU) olarak adlandırılan askerler için, sonuncusu 1992 yılında olmak üzere dört ayrı yasa çıkartılmış ve mesleğe devam etmiş gibi hakları verilmişti. 12 Eylül ve 28 Şubat süreçlerinde ordudan atılan askerler için EMİNSU modeli çerçevesinde bir çözüm getirilmesi planlanıyor.