23 Kasım 2010 Salı

Ruslar’dan sürpriz füze kalkanı teklifi

Medvedev’in NATO zirvesinde liderlere, “Füze kalkanının etki alanı bölgelere ayrılsın her bölgenin kendi komutası olsun. Doğudan gelecek tehdide karşı Avrupa’yı biz koruyalım” önerisi yaptığı ortaya çıktı

Bir zamanlar NATO’yu can düşmanı olarak gören Rusya, Lizbon’daki zirvede NATO ülkelerine şaşırtıcı bir teklif yaptı. Kommersant gazetesinin Rusya Dışişleri kaynaklarına dayanarak verdiği bilgiye göre, Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev liderlere şu öneride bulundu:

“Füze kalkanıın etki alanı sektörlere bölünsün. Biz de bir sektörün komutasını alalım. Bizim topraklarımız üzerinden geçerek Avrupa’yı hedef alacak her türlü füzeyi biz imha edelim. Yani Rusya, kendi batısında yer alan ülkelerin füzelere karşı korunması sorumluluğunu üstüne alsın. Eşit şekilde NATO ya da Amerikalılar da benzer taahhütte bulunsun ve kendi sektörlerini korusun. Yani Rusya’ya Batı tarafından gelebilecek saldırılar karşısında da NATO ve Amerika koruma görevini üstüne alsın.”

Rus medyası, “sansasyonel” olarak nitelediği bu “füze kalkanı ortaklığı” NATO’dan kabul görürse, Soğuk Savaş yıllarının düşman kamplarının ilk kez gerçek anlamda “uluslararası entagrasyon” yaşayabileceklerini yazdı. Lizbon zirvesi, NATO ve Rusya’nın birinirlerini karlılıklı tehdit olarak görmediklerini açıkça ilan ettikleri ve işbirliği yolunda önemli kararlar aldıkları bir zirve olarak tarihe geçti. 1 Aralık’tan itibaren NATO’nun Afganistan operasyonlarında lojistik için Rusya hava sahasının açılmasından uyuşturucu trafiğiyle mücadeleye kadar şimdilik somut bazı adımlar atıldı bile. Ayrıca Afgan operasyonu için Rus Mi-17 savaş helikopterleri alınmasını da NATO onayladı.