28 Kasım 2010 Pazar

Askeri araçların kaskoları askeri kantin gelirlerinden karşılanacak!

KAMU kurumlarındaki araçların sigorta giderleri genellikle bütçelerine konulan ödeneklerden karşılanırken, tank, zırhlı personel taşıyıcı (ZPT) gibi askeri araçların kasko bedelleri askerlere satılan çay, gazoz paralarından oluşan askeri kantin gelirlerinden karşılanacak.

TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda üç haftadır devam eden 2011 yılı bütçesi ile bütçe kanunu tasarısının maddelerinin görüşmeleri önceki gece tamamlandı. Bütçe tasarısının (E) Cetveli’nde yer alan düzenleme uyarınca, Milli Savunma Bakanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı da dahil olmak üzere, Türk Silahlı Kuvvetleri envanterinde yer alan erbaş ve erler tarafından kullanılan ‘teknik donanımı yüksek ve özel nitelikli askeri araçların’ kasko giderleri askeri kantin gelirlerinden karşılanacak. Böylece, tank, zırhlı personel taşıyıcı gibi araçların karayollarında seyahat ederken herhangi bir kazaya karışması durumunda sağlanacak kasko güvencesi, askerlere çay, gazoz satışlarından elde edilecek gelirle sağlanacak. Maliye Bakanlığı yetkilileri, bu uygulamanın önceki yıllarda da aynı şekilde olduğunu belirttiler. Kabul edilen önergeyle Sağlık Bakanlığı’na bağlı ambulansların kasko giderlerinin hastanelerin döner sermaye gelirlerinden karşılanması kararlaştırıldı.

BÜTÇE ARTTI
Bu arada Plan Bütçe Komisyonu’ndaki görüşmelerin son gününde yapılan değişikliklerle 2011 yılı bütçesinde 53.5 milyon liralık artışa gidildi. Böylece 2011 yılı merkezi yönetim bütçesi 312.5 milyar lira oldu. Artırılan ödenekler, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı müzelerin bakım ve onarımı başta olmak üzere, çeşitli bakanlıkların acil ihtiyaç duydukları harcamalarda kullanılacak.