26 Kasım 2010 Cuma

Hükümet generalleri emekli etmek istemiş, Genelkurmay direnmiş

Genelkurmay, üç generalin açığa alınmasıyla ilgili dün yaptığı açıklamada, yargı sürecinin devam ettiğini vurguladı.

21 maddelik açıklamada, Yüksek Askerî Şûra'nın (YAŞ) tamamlandığı 4 Ağustos'tan bu yana yaşanan süreç özetlendi. Ancak verilen ilginç bir ayrıntı dikkat çekti. Buna göre hükümet, 21 Ekim'de 3 ismi emekli etmek istedi. İlgili belgeleri de Genelkurmay'dan talep etti. Fakat karargâhtan emeklilik belgeleri yerine AYİM'in yürütmeyi durdurma kararı ile birlikte terfi ve atama kararnameleri gönderildi. Süreç, 2 general ve 1 amiralin 22 Kasım'da açığa alınmasıyla neticelendi.

Genelkurmay internet sitesinde yer alan 21 maddelik açıklamada, eksik ve yanlış bilgilere dayalı değerlendirmeler yapıldığı belirtilerek, "Yargı süreci halen devam etmektedir.'' denildi. Yapılan yanlış yorumlar nedeniyle de bu açıklamanın yapıldığı bildirildi. Açıklamanın 17. maddesinde, hükümetle Genelkurmay arasındaki 'emeklilik' diyaloğu şöyle aktarıldı: "21 Ekim 2010 tarihinde ise; Başbakanlık, Milli Savunma Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı vasıtasıyla, ilgili personel hakkında emeklilik işlemlerine ilişkin belgelerin birer suretini Genelkurmay Başkanlığı'ndan talep etmiştir. 22 ve 26 Ekim 2010 tarihlerinde ilgili bakanlıklara gönderilen cevabi yazılarda, yargısal süreç belirtilerek; 24 Ağustos 2010 tarihinde AYİM'de açılan davalar ve 27 Eylül 2010 tarihinde verilen yürütmenin durdurulması kararı nedeniyle Terfi ve Atama kararnamelerinin işlem yapılmak üzere kendilerine gönderildiği ifade edilmiştir."

22 Kasım 2010'da söz konusu generaller ve amiralin açığa çıkarıldığı belirtilen açıklama, şöyle son buldu: "Adı geçen generaller ve amiral tarafından yürütmeyi durdurma istemli olarak açığa çıkarılma işleminin iptali için 23 Kasım'da AYİM'e dava açıldığı öğrenilmiştir. Yargı süreci halen devam etmektedir."