28 Şubat postmodern darbe sürecinin 14. yıldönümünde, askerin brifingler yoluyla yargıya yaptığı baskı hafızalardaki tazeliğini koruyor.
Genelkurmay'ın Orbay Salonu'nda asker tarafından verilen 'irtica ve laiklik' konulu brifinglere Anayasa Mahkemesi, Yargıtay ve Danıştay üyeleri otobüslerle taşınmıştı. Yer darlığından koridorlarda oturan yüksek yargıçlar, irtica konulu brifingin ardından komutanları dakikalarca ayakta alkışlamıştı. Bazı Yargıtay üyeleri söz konusu brifinge katılmaktan duyduğu pişmanlığı yıllar sonra kamuoyuyla paylaşırken, bütün baskılara rağmen brifinglere katılmayan az sayıda Yargıtay üyesi de bulunuyordu. Yargıtay 3. Ceza Dairesi Onursal Başkanı Muhittin Mıhçak bu isimlerden biri.
Yargıya verilen brifinge katılmadığını doğrulayan Mıhçak, "Hâkimliğime, hâkimlik kurallarına uygun görmediğim için katılmadım." açıklaması getiriyor. "Türkiye, kişi hak ve hürriyetlerine dayatmalar yoluyla baskı uygulayan bir akım askerî dönemlerden geçmiştir." diyen Mıhçak, 28 şubat süreciyle ilgili Zaman'ın sorularına kısa hukuki değerlendirmelerde bulundu. Mıhçak, "Baskıcı dönemlerde bu uygulamaları yapanlar değişik kesimlerden kendilerine taraftar bulabilmiştir. Bu durumu milletimiz takdir ve değerlendirme yaparak karar verme yeteneğine her zaman sahiptir." dedi.
Genelkurmay'da verilen brifinglere katılmaması, görev yaptığı dairede ve Yargıtay'da onun için yeni bir süreci başlattı. Brifinglerden sonra Yargıtay'ın bazı davalarda verdiği siyasi kararlar dikkat çekti. Bunlardan biri de Başbakan Tayyip Erdoğan'ın İstanbul Büyükşehir Belediye başkanıyken Siirt'te yaptığı şiirli konuşmaya ilişkin açılan davada yaşandı. Diyarbakır DGM, Erdoğan'ı TCK'nın 312/2 maddesi uyarınca 10 ay hapis cezasına çarptırdı. Erdoğan'ın temyiz başvurusunu görüşen Yargıtay 8. Ceza Dairesi bu kararı onadı. Çoğunluk kararına katılmayan Muhittin Mıhçak, Erdoğan'ın okuduğu şiirin düşünce açıklaması olduğunu belirterek, kararın bozulmasını istedi. Mıhçak, bu karardan sonra Yargıtay'da adeta istenmeyen adam (persona non grata) ilan edildi. Çıkar amaçlı suç örgütü ve TCK 312. maddeden açılan davalara bakan 8. Ceza Dairesi'nden, orman suçlarına bakan 3. Ceza Dairesi üyeliğine getirildi.