29 Mart 2011 Salı

Yüzyıl hedefimiz güçlü uzay gücü

Yüzyılı deviren Türk Hava Kuvvetleri'nin hedefini uzay gücü olarak belirleyen Orgeneral Hasan Aksay, "İlk uydumuzu 2012'de gönderiyoruz" dedi. Hava Kuvvetleri Komutanı Aksay, milli uzay teknolojisine odaklandıklarını söyledi

Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı, 100'üncü yılında SABAH'la buluştu. 100'üncü yıl coşkusunu SABAH'la paylaşan Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Aksay, 2'inci yüzyılda ise uzaya odaklanacaklarını açıkladı. Uzay eğitimlerine başladıklarını belirten Orgeneral Aksay "İlk yüzyılda güçlü bir hava gücü oluşturduk. 2'inci yüzyılda güçlü bir uzay gücü oluşturacağız. Önümüzdeki yıl ilk uydumuzu uzaya gönderiyoruz. Uzaya yönelik yetenekleri kazanırken, başlangıçta başka ülkelerin teknolojilerinden ve birikimlerinden faydalanacağız. Ancak uzun vadede uzay teknolojilerini milli olarak geliştirmeyi hedefliyoruz. Uzay konusunda personelimizin eğitimine başladık" dedi. Orgeneral Aksay, yıl boyunca yapılacak faaliyetler, uzay çalışmaları, Türk Hava Kuvvetleri'nin gelecekteki vizyonuyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. İşte Orgeneral Aksay'dan çarpıcı başlıklar:

Dünyanın ilk F-16 Solo Timi kuruldu: Dünyanın ilk ve tek F-16 Solo Gösteri Timi'ni kurduk. Türk Yıldızları'nın bir benzeri olacak. Bu kabiliyeti pilotlarına kazandırabilen ilk Hava Kuvvetleri Komutanlığı olduk. Şu a n - da o uçaklar boyanıyor. Sarı-siyah olacak. Sarı güven veren bir renk, siyah ise saldırı gücünü temsil ediyor.

Uzay çalışmaları sivil amaçlı da kullanılacak: Uzay konusundaki çalışmalardan keşif, gözetleme ve istihbarat, ihbar-ikaz, komuta-kontrol ve haberleşme gibi alanlarda faydalanacağız. Uzay konusunda Hava Kuvvetleri tarafından kazanılacak yeteneklerin savunma amaçlı kullanımın yanında, devletimizin diğer kurum ve kuruluşlarının da söz konusu sistemlerden ve ürünlerden faydalanması gerekiyor.

2012'de uydu gönderiyoruz: Milli imkanlarla üretilecek Göktürk-2 projesi uzay alanında atılmış çok önemli bir adım olacak. Projenin 2012 yılında bitirilmesini planlıyoruz. Dünya üzerinde herhangi bir bölgeden askeri istihbarat amaçlı yüksek çözünürlüklü görüntü elde edilecek. Orman alanlarının kontrolü, kaçak yapılaşmanın takibi, doğal afet sonrası hasar tespiti gibi sivil faaliyet alanında da görüntü ihtiyacını karşılayacak.

Önceliğimiz yerli üretim: Hava sanayisinde geldiğimiz nokta hepimizi mutlu ediyor. Güven veriyor. İnsansız Hava Uçağımız, ANKA'yı geliştirdik. İzmir'de gerçekleşecek gösteride statik olarak yer alabileceğini planlanıyoruz. Hava Kuvvetleri olarak önceliğimiz, tüm yeteneklerimizin azami ölçüde özgün ve yerli katkı ile kazanılmasıdır.

Hassas silah sistemleri: Şu anda, gelişmiş ülkelerin sahip olduğu sistemler ile yarışabilecek hassas güdümlü silah sistemleri ve hedefleme podlarını tamamen yerli tasarımla geliştiriyoruz. Yalnızca gece görüş gözlüğüyle görülebilen bir hedefleme ışığı hedefe kilitleniyor. Diğer uçak hedefi tam isabet vuruyor. Bunu dünyada sadece ABD ve Türk pilotları yapabiliyor.

Siber tehditle mücadele dönemi: Siber terörizm çağımızın en büyük tehditleri arasında yer alıyor. Siber tehditle savaşmanın tam zamanı. Bunun için hem NATO'yla hem de milli olarak geliştirdiğimiz projeler var. Genelkurmay Başkanlığı'yla bu konuda ortak bir çalışmamız var.

Füze kalkanının da üstesinden geliriz: NATO'nun Türkiye'de konuşlandırmak istediği füze kalkanı projesi şu anda siyasi aşamada. Teknik aşamaya henüz gelmedi. İlk defa alacağımız bir NATO projesi olmayacak. Üstesinden layıkıyla geliriz.

Bir numara olacağız: Türk Hava Kuvvetleri'nin pek yakın bir gelecekte ülkemizin hak ve menfaatlerini dünyada ve uzayda koruyacak niteliklerle donanmış olarak, dünyanın en güçlü hava kuvvetlerinden biri olacağını söylemek sanırım abartılı olmaz.

100'üncü yıl coşkusuna Diyarbakır da katılacak'

Türk Hava Kuvvetleri de bölgede bir etkinlik düzenleyecek. 100'üncü yıl coşkusuna Diyarbakır da katılacak. Yıl boyunca devam edecek kutlamalar çerçevesinde Diyarbakır'da da gösteri uçuşu düzenlenecek. Orgeneral Hasan Aksay "2'nci Hava Kuvveti Komutanlığı'nın kuruluş yıldönümünde yerel halkın da davet edileceği uçuş gösterileri yapılacağını" açıkladı.

'İsteyen herkesle uçarız'

ORGENERAL Aksay, Ege üzerindeki Yunanistan'ın ihlal iddiaları ve it dalaşlarına yönelik de konuştu. Hava Kuvvetleri'nin Atatürk'ün "Yurtta Barış Dünyada Barış" idealine sımsıkı bağlı olarak görevlerini icra ettiğini belirten Aksay "Ulusal ve uluslararası hava sahasında her türlü dost ve müttefik hava kuvvetleri ile birlikte uçtuk ve isteyen herkesle uçmaya devam edeceğiz" dedi. Aksay, Ege'de uçuşların sınırlandırılması önerisine ilişkin olarak da "Biz fazladan uçuş yapmıyoruz" diyerek yanıt verdi. Ege'deki Türk uçuşlarının NATO'da olduğu gibi belirlenmiş sorti sayılarına göre yapıldığını hatırlatan Aksay "Ege üzerindeki uçuşlarımız bu sayı içerisinde uçulan, diğer bir deyişle fazladan yapılmayan uçuşlardır. Ayrıca diğer denizlerde olduğu gibi Ege Denizi üzerindeki uluslararası hava sahasındaki uçuşlarımız, pilotlarımızın eğitimine katkı sağlamaktadır. Bu uçuşlar eğitim faaliyet giderlerine ilave bir yük getirmiyor" diye konuştu.