Bedelli askerlik sürekli gündemde. Çünkü genç vatandaşların yıllardır çözüm bekleyen ve ekonomik boyutu olan ciddi bir sorunu. İşletmesini kurmuş ve istihdam sağlayan, yaşı otuzu geçmiş ama askerliğini yapmamış o kadar çok insan var ki ülkede. Soruna artık çözüm bulmak, askerlik önündeki bu yığılmayı mutlaka azaltmak gerekiyor.
En son, 1999 depremi sonrası devlete gelir sağlamak için bedelli askerlik yürürlüğe konmuştu.
Bu imkândan pek çok kişi yararlandı. Şimdi, bedelli uygulamasında bazı aksamalar olduğu belirtiliyor, ki var. Bedelliden yararlanıp, taksitlerini tam ödemeden ortadan kaybolanlar oluyor.
Ama bunlar çözülmeyecek sorunlar değil.
Gelelim günümüze... Geçmişte olduğu gibi yığılmayı azaltmak ve beklentileri gerçekleştirmek için bugün de bedelli ya da kısa dönem askerlik uygulaması yapılabilir. Çünkü beklenti nedeniyle pek çok kişi askerliğini erteliyor. Pek çoğu da ileri yaşta askerliğin stresinden hastalıklı bir ruh hali ile yaşamını sürdürüyor. Bunu nereden mi biliyoruz? Bizlere her gün bedelliye dair yüzlerce elektronik posta geliyor.
Peki bunun gerçekten bir ihtiyaç olduğuna Türk Silahlı Kuvvetleri nasıl ikna edilecek?
Geçen yıl Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç "Bedelliye sıcak bakıyorum, geçmişte oldu yeniden olabilir. Yeni Genelkurmay Başkanı'nın farklı bir düşüncesi olabilir, bedelli konusunda yumuşama olursa sevinirim" diyerek Hükümet'in bir tasarımı olduğunu söyleyince hemen askerlerden açıklama gelmişti. Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner, "Vatan ve millet sevgisi ile hiçbir fedakârlıktan kaçmadan görev yapan Mehmetçiğin yerini doldurabilecek başka bir personel tanımlamak mümkün değildir. Bununla beraber bir an önce 'tek tip' askerlik uygulamasına geçilerek vatan hizmetinin eşit şartlarda yapılması, ayrıca eğitimli insan gücümüzden daha uzun süre ve etkin yararlanılmasına imkân yaratılması önem arz etmektedir'' diyerek konuyu kapatmıştı. O günlerde ana muhalefet partisi CHP suskun kalmıştı.
Şimdi ise CHP lideri Kılıçdaroğlu, seçim öncesinde sık sık "iktidara gelirlerse bedelli askerliği çıkaracaklarını, yıllık 12 bin liranın altında geliri olanlara ise kısa dönem bedelsiz askerlik yaptıracaklarını" söylüyor. Hatta askerliğin, okulların ara verdiği yaz tatillerinde yapılacağını belirtiyor. Böylece zorunlu askerliğin de bir anlamda kalkacağını belirtiyor.
Aslında CHP önerisinde haklı olabilir. Profesyonel bir meslek olan askerliği amatörlerin yürütmesi, en başta ekonomik etkinsizlik gibi sorunları da birlikte getiriyor. Türkiye daha da öteye gidebilir ve pek çok ülke gibi zorunlu askerliği kaldırabilir. Fakat bu noktada tuhaf bir şey var.
AK Parti bedelli askerlik konusunu gündeme getirdiğinde askerlerden açıklama geldiği halde CHP gündeme getirince şimdiye kadar herhangi bir açıklama yapılmadı.
Asker açıklama yapsın demiyoruz... Dediğimiz şu... Asker, siyasette haksız rekabet yaratmasın. Seçimden hemen önce oy getirebilecek bir konuda asker taban tabana zıt iki tavır sergilememeli. Çünkü bu durumda insanın aklına, ya askerler CHP'yi pek ciddiye almıyor ya da ses çıkarmayarak onun bedelli vaadi üzerinden oy almasını istiyor düşüncesi geliyor. Bu durum seçim öncesi partiler arasında haksız rekabet yaratıyor. Bunun önlenmesi için, AK Parti'nin hemen harekete geçmesi ve asker tarafından reddedilen eski önerisinin arkasında durması gerekiyor.
En iyisi, partilerin bir araya gelip, askerlikte yaşanan sorunu gidermek amacıyla yaş sınırı da getirmeden bir defaya mahsus kısa dönem bedelli askerlik konusunu seçim öncesinde halletmesi... Aksi takdirde seçimde bu konuda pek çok popülist vaat dinleyeceğiz ve seçimden sonra "birilerinin" engellemesiyle gene hayal kırklığına uğrayacağız.