Libya'nın bombalanmasından en karlı çıkanlar uluslararası silah firmaları. Libya'ya düşen her bomba bu şirketlerin karlarına kar katıyor...
Libya lideri Muammer Kaddafi'nin 'Haçlı Seferi' olarak tanımladığı saldırıların en dikkat çekici yönü, bu saldırılarda devletlerle birlikte devreye girerek ticari kârlarını katlayan şirketler oldu. Silahlanma sektöründe uluslararası yatırımlarla ulusaşırı finans sistemini derinden etkileyebilen yapıya sahip şirketler, Orta Doğu'da yaptıkları yatırımlarla da dikkat çekiyor. Amerikan, İngiliz, İtalyan ve Kanada'da savaş malzemesi sağlayan şirketlerin hisseleri Libya saldırısı ile eşzamanlı olarak artış gösterdi. Amerikan borsası önceki gün 12 bin puanın üzerine çıkarken, silah şirketlerinin hisse senetlerinde yüzde 7'ye yakın yükselme meydana geldi. ABD ordusuna Irak ve Afganistan'da destek çıkan İngiliz BAE Systems'in hisse senetlerinin değeri saldırılarla birlikte artış kaydetti. Bu artışta savunma ve askeri işbirliğine giren şirketlerin performansı önemli rol oynadı. ABD'de Nasdaq 2 bin 600'lerden dün 2 bin 700'e kadar çıkış gösterdi. İngiltere'de FTSE borsası 16 Mart tarihinde 5 bin 600'lerden 5 bin 800'lere kadar artış kaydetti.
BAE, CİROSUNU KATLADI
Önceki gün yüzde 6.50'ye yakın artış kaydeden şirket, helikopter ve savunma elektroniği alanında faaliyet gösteriyor. BAE System'in 2009'da 33.3 milyar dolar olan cirosu 2010'da 3 milyar dolar artış göstererek 36 milyar dolara kadar yükseldi. Şirketin finansal değeri ise 11.2 milyar paund civarında. Saldırılar sonrası yüzde 2'lik artış ile şirketin değeri daha da arttı.
Kanadalı Bombardier şirketinin hisseleri ise yüzde 2.40'a yakın artış göstererek en fazla artış kaydeden şirketlerden oldu. Libya saldırılarıyla birlikte ismi ön plana çıkan şirketlerden biri de Lockhead Martin oldu. Şirketin hisseleri önceki gün yüzde 1.11'e yükseldi. Şirket tedarikçilerinden Honeywell International'ın hisseleri de yüzde 2.5 oldu. Şirket, 2019 yılına kadar 4.5 milyar dolarlık ciro hedeflemekteydi.
F-35, şirketini uçurdu
11 Eylül saldırıları sırasında hisselerinde yüzde 50'lik artış kaydeden ve Libya saldırılarında da gündeme gelen, F-35 savaş uçaklarının 25'inden fazlasını üreten Northop Grumman'ın hisseleri 2.29'lara kadar tırmandı. Bir haftalık süreçte şirketin hisseleri 63.78 dolardan 68.05 dolara kadar çıkarak önemli bir yükseliş kaydetti. General Dynamics yüzde 2.80 değer kazandı. Silah şirketlerinin hisseleri cuma akşamından bu yana 'al' ya da 'kuvvetle al' tavsiyesiyle satılıyor. Bazı hisselerde kâr satışları başladı bile. Silah şirketleri 2009'da 401 milyar dolarlık satış yaptı. Fortune 500 listesinde 11 silah şirketi yer alıyor.