24 Mart 2011 Perşembe

HAVA HARP OKULUNDA LİDERLİK SEMPOZYUMU

Hava Kuvvetleri Komutanlığı Hava Eğitim Komutanı Korgeneral Ziya Güler, bir liderin ulusal ve uluslararası ilişkileri ve teknolojik gelişmeleri çok yakından takip etmesi gerektiğini belirterek, ''Lider, kurumun tepesinde oturan kimse değildir. Kurumun her yerinde olan ve varlığıyla kendisini belli eden kimsedir'' dedi.

Yeşilköy'deki Hava Harp Okulu Komutanlığında eğitim ve öğretim faaliyetlerini desteklemek amacıyla ''Modern Çağda Liderlik: Liderlikte Güncel yaklaşım ve Askeri liderlik'' konulu bir sempozyum düzenlendi. Sempozyumun açılışında konuşan Korgeneral Güler, insan ilişkilerinin olduğu her yer ve zamanda organizasyon, yönetim ve liderlik kavramlarının var olduğuna dikkat çekti.

Hava Kuvvetleri Komutanlığının barış zamanındaki görevinin emniyetli ve etkin uçuş üretmek olduğunu ifade eden Korgeneral Güler, Hava Kuvvetlerinin bugün yılda 150 bin saat emniyetli ve etkin uçuş üreten çok verimli bir kurum olduğunu söyledi.

Liderlerin ulusal ve uluslararası ilişkileri ve teknolojik gelişmeleri çok yakından takip etmesi gerektiğini kaydeden Korgeneral Güler, ''Lider, kurumun tepesinde oturan kimse değildir. Kurumun her yerinde olan ve varlığıyla kendisini belli eden kimsedir''dedi.

Zamana göre liderlik özelliklerinin de farklılıklar gösterdiğini aktaran Korgeneral Güler, bugün lider olarak görülen kişilerin 100-500 yıl önce yaşamış olmaları halinde belki de hiç kimsenin farkında bile olmadan yaşamlarını sürdürmüş olacaklarını ifade etti. İlkel toplumlarda lideri fiziksel güç belirlerken, tarım toplumlarında ise karizmatik kişiliğin ön plana çıktığını anlatan Korgeneral Güler, sanayi toplumunda verimliliği artıran kişinin, bilgi toplumunda ise değişimi yakalayan hatta değişimi yaratan kimselerin lider olarak kabul edildiğini anlattı. Lideri, ''sürekli öğrenen ve öğrendiklerini sistemin gelişmesi için kullanan kişi'' olarak tanımlayan Korgeneral Güler, bir liderin olmazsa olmaz özelliklerinin ''dürüstlük'', ''karar verme yeteneği'', ''iletişim yeteneği'', ''kendine güven'' ile ''fiziksel ve ruhsal dayanıklılık'' olduğunu vurguladı. Liderin doğruyu bulan ve doğruyu uygulama iradesine sahip olması gerektiğine dikkati çeken Güler, liderin mutlaka olaylara eleştirisel bakması, takipçilerini ikna edebilmesi ve kararlarını uygulatabilen bir kişilikte olması gerektiğini belirtti.

Demokratik ve otoriter liderlik biçimleri bulunduğunu anlatan Güler, bir liderin sorunun biçimi ve zamanın kısıtlılığına göre liderlik biçimini ayarlaması gerektiğini sözlerine ekledi. Hava Harp Okulu Komutanı Tümgeneral İsmail Taş da konuşmasında, 100. yılında çağıyla yarışan Hava Kuvvetleri Komutanlığının kısa ve orta vadede ulaşmayı hedeflediği kuvvet yapısı sayesinde bölgenin en etkili hava ve uzay gücü olmayı, barışta ve savaşta, ülkenin savunma ve bekası için yeterli bir kuvvet haline gelmeyi hedeflediğini söyledi.

Teknolojik gelişmelerin, harbin sevk ve idaresini daha karmaşık bir hale getirdiğini kaydeden Tümgeneral Taş, ''Böylesine etkin ve modern bir gücü, gerek barışta, gerekse savaşta böylesine karmaşık bir harekat ortamında sevk ve idare etmek, çağdaş liderlik becerileri ile donatılmış subaylara ihtiyaç gösterecektir. Bu durum liderlik eğitimine daha da önem vermemez gerektiğine işaret etmektedir'' diye konuştu.

Sempozyum, yarın sona erecek.