Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, bilhassa öncelik verdikleri alanlarda yerli ürünleri, Türk mühendislerle geliştirmeyi ve ulusal savunma sanayi altyapısını uluslararası boyutlarda rekabetçi bir güç haline getirmeyi, temel hedefleri olarak benimsediklerini söyledi. Gönül, BMC'nin Işıkkent'teki tesislerinde mayına karşı korumalı araç ve 2.5-5-10 tonluk taktik tekerlekli araçların ilk etabının teslim töreninde yaptığı konuşmada, Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik olarak son yıllarda başlattıkları ve savunma sanayi eliyle gerçekleştirdikleri önemli bir projenin daha sonucuna tanıklık etmekten duyduğu mutluluğu dile getirdi.
Mayına karşı korumalı araç ve 2.5-5-10 tonluk taktik tekerlekli araçların Türk sanayisi eliyle gerçekleştirilmesinin büyük başarı olduğunu vurgulayan Gönül, şöyle konuştu:
''Bilhassa öncelik verdiğimiz alanlarda yerli ürünlerimizi, kendi mühendislerimizle geliştirmeyi ve ulusal savunma sanayi altyapımızı uluslararası boyutlarda rekabetçi bir güç haline getirmeyi temel hedefimiz olarak benimsedik ve gelinen nokta itibariyle Türk Silahlı Kuvvetlerinin kara platform ihtiyaçlarının tamamının kendi öz kaynaklarımız ile karşılanmasına yönelik somut projeleri hayata geçirmeye hep birlikte muvaffak olduk. Proje çerçevesinde tedariki gerçekleştirilmekte olan 2.5-5-10 tonluk taktik tekerlekli araçların yanı sıra mayına karşı korumalı araçlar ile ülkemizde ilk defa yüksek seviyede mayın ve el yapımı patlayıcılara karşı koruma sağlayan araçlar, Kara Kuvvetleri Komutanlığı envanterine girmeye başlamıştır.''
Gönül, proje kapsamında Kara Kuvvetleri Komutanlığı malzeme ve personelinin süratli ve emniyetli şekilde intikalinin sağlanması, bunun yanı sıra iç güvenlik bölgesinde görev yapanların mayın, el yapımı patlayıcı ve silah etkisinden korunmasına yönelik 4 farklı tipte aracın üretildiğini dile getirdi. 468 mayına karşı korumalı araçtan 37'sinin şubat ayında Kara Kuvvetleri Komutanlığına teslim edildiğini, teslimatların önümüzdeki günlerde süreceğini bildiren Gönül, 706 adet 2.5 tonluk araçtan 364'ünün, 282 adet 5 tonluk araçtan 188'inin, 403 adet 10 tonluk araçlardan ise 268'inin envanterlerine girdiği bilgisini verdi.
Küresel ekonomik krizin yaşandığı bir süreçte yerli sanayiye 600 milyon liralık bir katkı sağlandığını, bu rakamın yaklaşık 150 milyon lirasının da projeye destek olan KOBİ'lere aktarıldığını anlatan Gönül, BMC'den en büyük beklentilerinin askeri taktik araçları alanında dünya markası olmaları olduğunu söyledi.
Başlangıçta bu projenin ithalat projesi olduğunu, Türkiye'nin ithalat yapmayarak BMC'nin de zorlu bir ihale süreciyle bu projeyi gerçekleştirdiğine dikkati çeken Gönül, ''Bu projeyle Türk sanayisine, dışarı gitmesi söz konusu olan 600 milyon lira kriz döneminde destek sağlanmıştır'' dedi.
-BMC SAVUNMA SANAYİ-
BMC Savunma Sanayi ve Özel Projeler Bölüm Yöneticisi Nadi Postoğlu, firmanın yıllık 20 bin araç, 22 bin motor üretim kapasitesi olduğunu, bugüne kadar 304 bin araç ürettiklerini, 700 değişik özellikteki aracı ürettiklerini, kurumun yüzde 100 bağımsız bir Türk savunma sanayi şirketi, tam entegre otomotiv üreticisi olduğunu söyledi.
BMC'nin çeşitli taktik ve lojistik araçlar olmak üzere Türk Silahlı Kuvvetlerine 5 bin civarında araç üreterek teslim ettiğini anlatan Postoğlu, üretilen araçların dağlık bölgede, arazide ve asfalt yolda olmak üzere 50 bin kilometrelik dayanıklılık testine tabi tutulduğunu, BMC askeri araçlarının Türk Silahlı Kuvvetleri'nin dışında Pakistan, Makedonya, Gürcistan, Azerbaycan, Arnavutluk, Kırgızistan, Bosna Hersek, Bangladeş, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Yemen, Afganistan ordularında, Birleşmiş Milletler ve dünyanın değişik yerlerinde hizmet verdiğini kaydetti.
-BİR ARACA 4 MAYIN TESTİ UYGULANDI-
Normal şartlarda bir araca bir mayın testi uygulanırken, kendilerinin aynı araca 4 mayın testi uyguladıklarını vurgulayan Postoğlu, ''Bu testten başarıyla geçtik. Bu da aracın güvenilirlik derecesinin üstünlüğünü gösteriyor'' dedi.
Nadi Postoğlu, şöyle konuştu: ''BMC-Kirpi Mayına Karşı Korumalı aracındaki ana hedef, NATO ülkelerinin Irak ve Afganistan'daki operasyonlarda kullandığı ve deneyimlerinden geçen araçlardan daha üstün bir araç üretmektir. BMC Mayına Karşı Korumalı Araç, NATO standartlarına göre mayın ve balistik tehlikelere karşı gerekli korumaları sağlamaktadır. Aynı zamanda motor altının da koruması sağlandığı için herhangi bir mayın tehdidine maruz kalan aracın kısa sürede onarılarak görevine devam etme yeteneğine sahiptir. Koltuklar mayın patlaması anında basınca absorbe eden özel askı sistemiyle donatılmıştır. Tankla muharebe edecek bir zırhlı savaş aracı olarak da kullanılabilmektedir.''
BMC-EFE 2.5-5-10 ton taktik tekerlekli Araçları hakkında da bilgi veren Postoğlu, 2.5 ve 5 ton araçların dolu bir depoyla 1000 kilometre, 10 tonluk aracın ise 800 kilometre yol gittiğini sözlerine ekledi.
-DİĞER KONUŞMALAR-
Savunma Sanayii Müsteşarı Murat Bayar, BMC ile yaklaşık 2 yıl önce imzalanan protokol gereğince, toplam 2 bin 720 taktik tekerlekli aracı tedarik ettirdiklerini, şu anda ilk etapta 37 aracın tesliminin gerçekleştirildiğini kaydetti.
Mayına karşı korumalı araçlar ile 2.5-5-10 tonluk taktik araçların zorlu testlerinin tamamlandığını, testlerin NATO seviyesinde yapıldığını anlatan Bayar, bu projede yüzde 70'lere varan yerli katkı oranının olduğunu, ülke genelinden yaklaşık 450 KOBİ'nin bu araca parça yapıp katkı sağladığını ifade etti. Bayar, ''Bu tamamen ülkemizde üretilmiş bir başarıdır'' dedi. Çukurova Holding ve BMC Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Emin Karamehmet, BMC'nin savunma sanayi alanında büyük atılımlar yaptığını, üretilen araçların büyük bir başarı olduğunu, holding olarak ülkenin milli menfaatleri doğrultusunda her türlü desteği vermeye hazır olduklarını söyledi.
Konuşmaların ardından Çukurova Holding Yönetim Kurulu Başkanı Karamehmet, Vecdi Gönül'e ''Kirpi'' adı verilen mayına karşı korumalı araçların sembolik maketini verdi. Gönül ve beraberindekiler daha sonra araçları inceledi.