Genelkurmay’ın, OHAL’i aratmayarak sürekli uzattığı ‘Geçici Güvenlik Bölgesi’ uygulamasını iptal ettiren köylü, verdiği hukuk mücadelesini anlattı.
Adı Ali Karabulut. 60 yaşındaki dört çocuk babası Karabulut, Tunceli’nin Nazimiye İlçesi Büyükyurt Köyü’ne bağlı Dokuzkaya Mezrası’nda doğdu. Onu bu sütunlara taşıyan ise, bölge insanının en yakıcı sorunlarından biri olan “Yayla yasağı” ve “Köy boşaltmalar”a karşı verdiği hukuk mücadelesi.
Geçen hafta ajanslara bir haber düştü. Mahkemeye başvuran bir köylü, Genelkurmay’ın “Geçici” ama bitmek bilmeyen “Güvenlik Bölgesi” uygulamasını Tunceli’de beş ayrı nokta için iptal edilmesini sağlamıştı. Ancak bölge halkı için hayati öneme sahip olan bu haber, gündemdeki diğer gelişmelerin gölgesinde kaldı. Türkiye’de benzeri görülmemiş bu kararın altında Malatya Bölge İdare Mahkemesi imzası, davacı bölümünde ise Ali Karabulut’un adı vardı.
17 yıl köyüne dönmeyi bekledi
Ali Karabulut, 1994 yılına kadar Dokuzkaya Mezrası’nda hayvancılık ve arıcılık yaptı. Ta ki, bir gün askerler gelip “güvenlik” nedeniyle köylerinin boşaltılacağını söyleyene kadar. Yaklaşık 50 hanelik köy boşaltırken, Karabulut Nazimiye’ye yerleşti. Ve tam 17 yılını köyüne dönme hayaliyle geçirdi.
Bu süre içinde tüm Doğu ve Güneydoğu’da uygulanan “Olağanüstü Hal” kaldırıldı, ama o hala köyüne dönemiyordu. Bunun nedeni ise Genelkurmay’ın OHAL’i aratmayacak şekilde sürekli uzattığı “Geçici Güvenlik Bölgesi” uygulamasıydı. Sonunda, daha fazla beklememe kararı alan Karabulut, uygulamanın kaldırılması için mahkemeye başvurdu.
Hakkımı aramaktan vazgeçmem
Hikayenin geri kalanını Karabulut’un kendisinden dinleyelim: “Her gün köyümün hayaliyle yaşadım. Toprağım, evim, büyüklerimin mezarı köyümdeydi. En büyük arzum toprağıma geri dönmekti, ama bu “güvenlik bölgesi” ilanıyla gidemiyorduk. Ne siyasetle, ne başka şeyle ilgim var benim. Herkes bilir, hakkımı aramaktan kimse vazgeçiremez beni. Sonunda hakkımı yargıda aramaya karar verdim. Dava açtım bu yasağın kalkması için. Malatya Bölge İdare Mahkemesi’ne başvurdum ve kazandım çok şükür. Mahkeme bu alanların, atış alanı veya tatbikat sahası olamayacağını belirtip güvenlik gerekçesi ile uygulanan yasağın kaldırılmasına hükmetti.”
Emsal teşkil edecektir
Ali Karabulut’un Avukatı Barış Yıldırım ise “Geçici Güvenlik Bölgesi” ilan edilerek çıkarılan yasağın sadece Tunceli’de değil Bingöl, Diyarbakır ve Muş başta olmak üzere birçok ilde uygulandığını hatırlattı. Bu kararın emsal teşkil edecek olmasından dolayı çok önemli bir ilk olduğunu vurgulayan Yıldırım “Askeri alanlara yakın, atış ve tatbikat bölgelerinde bu yasak uygulanabilir. Ama söz konusu bölgeler ne atış alanı nede tatbikat alanıdır. Burada güvenlik gerekçesi ile yasaklı alanlar oluşturma, en çok vatandaşı mağdur ediyor. Bölgede buna benzer yerlere uygulanan yasakların mutlaka kaldırılması gerekiyor. Bu karar bu kapıyı açacaktır” dedi.