25 Mart 2011 Cuma

''HAVA KUVVETLERİNİN 100 YILLIK TARİHİNDE ASTSUBAYLAR KONFERANSI''

Hava Kuvvetleri Komutanlığı, 100. kuruluş yıl dönümü etkinlikleri kapsamında, ''Hava Kuvvetlerinin 100 Yıllık Tarihinde Astsubaylar Konferansı'' düzenledi.

Hava Kuvvetleri Komutanlığının internet sitesinde yer alan bilgiye göre, dün komutanlık karargahında gerçekleşen konferansa, halen görevde bulunan ve emekli olmuş çok sayıda astsubay katıldı. Konferansın açılışında konuşan Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Aksay, Türk havacılık tarihinde astsubayların üstlendikleri zorlu görevlere dikkat çekerek konferansın, Türk Hava Kuvvetlerinin bir asırlık tarihini anlatmak için büyük önem arz ettiğini ifade etti.

Orgeneral Aksay, ''Gücünü, milletinin desteği ve iradesinden alan Hava Kuvvetleri, 1911'de başladığı şanlı ve şerefli yolculuğunda 100 yılı geride bırakmanın haklı gururunu ve onurunu taşımaktadır. Bu gurur ve onurda, Hava Kuvvetlerine yıllarını verip, tarihinde iz bırakmış değerli havacı astsubaylarımızın katkıları büyüktür'' dedi.

-''YENİ HAVACILAR YETİŞTİRİLMESİNDE ÖN PLANDA YER ALMIŞLARDIR''-
Eski adı küçük zabita olan astsubaylığın Hava Kuvvetleri kadar eski bir tarihe sahip olduğunu belirten Orgeneral Aksay, astsubayların yeni havacılar yetişmesinde önemli bir rol üstlendiklerini belirtti.

Orgeneral Aksay, konuşmasında, ''Osmanlı Devleti'nin Birinci Dünya Savaşı'nda değişik cephelerinde görev yapan, Kurtuluş Savaşı'nda bir avuç havacı içinde etkin rol oynayan astsubaylar, Cumhuriyet'in ilanı ile yeni havacılar yetiştirilmesinde ön planda yer almışlardır'' ifadesini kullandı. Türk Hava Kuvvetlerinde astsubayların 1949 yılına kadar pilot olarak yetiştirilmeye devam edildiğini belirten Orgeneral Aksay, daha sonra teknik branşlarda havacı astsubayların başarılı hizmetlere devam ettiklerini ve katkı sağladıklarını hatırlattı.

Orgeneral Aksay'ın konuşmasının ardından konferansta, Türk Hava Kuvvetleri Tarihinde Pilot Astsubaylar, Geçmişten Günümüze Hava Kuvvetlerinde Astsubay Eğitimi, Hava Kuvvetleri Komutanlık ve Üs Astsubaylığı Sistemi, Hava Kuvvetlerinde Astsubay Olmak ve Gelecek Vizyonu ile Gazi Astsubaylardan Anekdotlar konuları ele alındı.