28 Mart 2011 Pazartesi

Genelkurmay’a Heron uçuş bilgileri soruldu

BİNGÖL’ÜN Genç ilçesinde piyade yazıcı er olarak askerliğini yaparak terhis olduktan sonra İstanbul’da bir parkta şüpheli hareketleri nedeniyle üst araması yapılınca 5 flaş içinde askeriyeye ait çok sayıda bilgi, belge ve dokümanla yakalanan Lokman Y. davasında ilginç bir karar alındı.

Flaş bellekte ele geçen bilgi ve belgelerin birer örneğini Genelkurmay Başkanlığı’na gönderen Diyarbakır Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemesi, “Bu belgelerin devletin güvenliğine ilişkin gizlilik derecesi var mı” diye sordu. Ele geçen belgelerin gizli olup bulundurulması sakıncalı olduğu yönünde yazı gelirse Lokman Y. 8 yıl hapisle cezalandırılacak.

Flash belleklerden neler çıkmıştı?
Genelkurmay’a gönderilen yazıda, İstihbarat Başkanı Kurmay Albay Murat Aydın’ın çok gizli ibareli harekat planları, Genelkurmay Başkanlığının 1 No’lu harekat planı, gizlilik dereceli emirler, talimatlar, birlik mevzileri, askerlere verilen oryantasyon eğitimini içeren video görüntüleri, öldürülen PKK’lılara ait fotoğraflar, mevzi ve pusu yerlerinin krokileri, rütbeli personelin künye bilgileri, İnsansız Hava Araçlarının (Heron) rota ve uçuş sürelerine ilişkin çizelge ve planlamalar, birlik nöbetçileri, keskin nişancıların mevzileri, gözetleme ve ateş sahalarına ait yerleşim planı ve krokiler, kriptolu telsiz kodları, üslenme alanlarına ait fotoğraflar, gibi çok sayıda devletin güvenliğine ilişkin bilgi ve belge de yer aldı.