25 Mart 2011 Cuma

AVUKATIN YAŞ İSYANI

"Balyoz Planı" iddialarına ilişkin 196 emekli ve muvazzaf askerin yargılandığı davanın 21. duruşması görülmeye başlandı. Duruşmaya avukatın Şur'a isyanı damgasını vurdu.

Dava kapsamında, eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek, eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan ile Genelkurmay Muhabere ve Elektronik Bilgi Sistemleri (MEBS) Başkanı Koramiral Kadir Sağdıç, Kuzey Deniz Saha Komutanı Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu ve Albay Dursun Çiçek'in de aralarında bulunduğu 196 sanık yargılanıyor.

TALEPLER ALINIYOR
İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'ndeki salonda yapılan duruşmaya tutuklu sanıklar eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan, eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına ve eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek aralarında bulunduğu 159 tutuklu sanık katıldı. Duruşmaya 23 de tutuksuz sanık katıldı.

ASKERİ BİLİRKİŞİ RAPORU MAHKEMEDE
Mahkeme Başkanı Ömer Diken, "Askeri casusluk ve şantaj" soruşturması kapsamında İzmit Donanma Komutanlığı'nda yapılan aramada ele geçirilen ve "Balyoz Planı" davasında ek delil olarak değerlendirilen 43 ek klasörle ilgili askeri savcılıkca hazırlatılan 14 Ocak 2011 tarihli bilirkişi raporunun mahkemeye gönderildiğini belirtti. Raporun eklerinin ise henüz kendilerine gelmediğini ifade etti. Üye hakim Ali Efendi Peksak daha önce avukatlara verilen raporun sonuç bölümünü okudu.

Raporda, "5 numaralı hard diskte normal kullanıcı isimlerinden farklı bir adla kaydedilmiş ve kullanıcı ifadelerinde kendilerine ait olmadığı beyan edilen, görev fonksiyonlarıyla bağlantısı olmayan toplam 943 dosya ve 114 klasör tespit edilmiştir. Son kullanma tarihi olarak beyan edilen 28 Temmuz 2009 sonrasında muhtemelen sistem tarih ve saati değiştirilmiş başka bir bilgisayardan aktarılarak kaydedilmiş olduğu değerlendirilen bu dosya ve klasörler 'manipülatif' olarak nitelendirilmiştir. 5 numaralı hard diskte mevcut 'manipülatif' dosyaların tamamının 28 Temmuz 2009'dan sonraki bir tarihte ve sistem tarih-saat değiştirilmiş başka bir bilgisayardan aktarılarak kaydedildiği kanaatine varılmış ancak mevcut verilerden hangi bilgisayarda oluşturulduğuna dair sonuca ulaşılamamıştır" denildi.

AVUKATIN ŞURA İSYANI
Duruşmada taleplerin alınmasına geçildi. İlk olarak 15 denizci sanığın avukatı Şule Nazlıoğlu Erol söz aldı. Erol, “11 Nolu CD’nin sahte olduğu burada ispat edilmiştir. Bu şekilde sahte olduğu yüzlerce kez ispat edilen 11,16 ve 17 Nolu CD’ler nedeniyle Balyoz tertibine eklenen müvekkillerim dahil 40 muvazzaf amiral deniz subayının tasfiyesi gerçekleştirilmiştir. Diğer bir deyişle Deniz Kuvvetleri'ndeki amiral mevcudunun 4’te biri ve amiral adayı seçkin muvazzaf albayların büyük bir kısmı 2011 yaz şurasına artık giremeyeceklerdir. Tertibi düzenleyenler herhalde mutludurlar. Şüphesiz bu tasfiye donanma tarihinde hak ettiği yeri alır. Balyoz davası Kara Kuvvetleri için ağacın dalıysa Deniz Kuvvetleri için ağacın ta kendisidir" diye konuştu.

Duruşma sanık avukatlarının taleplerinin alınmasıyla devam ediyor.