31 Mart 2011 Perşembe

Zirve katliamı / Derya Sazak

Kamuoyunun gazeteci Ahmet Şık’a ait henüz basılmamış kitabın bilgisayar kopyalarının toplatılmasına odaklandığı günlerde, Malatya’da dört yıl önce gerçekleşen “Zirve Yayınevi Katliamı”yla ilgili önemli bir gelişme, “İmamın Ordusu” operasyonunun gölgesinde kalmıştı. İlahiyat profesörü Zekeriya Beyaz’ın da yer aldığı “misyonerlik” üzerine kitap yazmış kişilerin evlerinde dün yapılan aramayla, Zirve olayı da yeniden gündeme taşınmış oluyor.

Zirve katliamı; Trabzon’da rahip Santora ile başlayan Hrant Dink’le devam eden, Malatya’da 3 kişinin hunharca katledilmesiyle doruğa çıkan “üçleme”nin son halkasıdır.

Bu cinayetlerin ortak özelliği “jandarma” bölgesinde organize edilmeleridir.

Hrant Dink’i öldürmek üzere Pelitli’de örgütlenen çetenin varlığı jandarmanın günlük istihbarat raporlarına geçmesine karşın, Ankara ve İstanbul arasında emniyet istihbaratı ve MİT’i de içine alan bir dizi yazışma ve ihmal sonucu “devlet” gözetiminde bir cinayete dönüşmüştür.

Aşırı milliyetçi, ırkçı, rahip Santora ve Zirve Yayınevi katliamında gözleneceği gibi “misyonerlik” faaliyetlerini önleme adına geliştirilen ulusalcı söylem, “ülke bütünlüğüne yönelik tehditleri” bir nefret ve linç ortamına dönüştürerek seri cinayetlere zemin hazırlamıştır.

Misyonerlik faaliyetlerinde bulundukları savıyla Zirve Yayınevi’nde öldürülen üç kişiyle ilgili operasyonda kamuoyuna yansıyan bilgiler çarpıcıydı.

Dönemin Malatya İl Jandarma Alay Komutanı emekli Albay Mehmet Ülger, İnönü Üniversitesi İlahiyat Fakültesinden bir öğretim üyesiyle birlikte tutuklandı. Star gazetesi tutuklamaların Zirve Yayınevi katliamıyla bağlantısı iddialarını gündeme getiren bir yayım yaptı. Albay Mehmet Ülger ve ekibinin o dönemde sahte bazı istihbarat raporları üzerinden “katliamın sorumluluğunu hükümete yıkmaya çalıştıkları” öne sürülmekte. Bu raporlar, askeri casusluk soruşturması kapsamında Gölcük Donanma Komutanlığı’na yapılan baskında ele geçirilmiş.

Malatya’da görev yapan jandarma alay komutanının hayali “misyonerlik grupları” kurduğu yönünde iddialar var. “Ortadoğu Hıristiyan Birliği” ve “Kürdistan Kiliseler Birliği” bu sahte oluşumlardan birkaçı olarak gösterilmekte. Misyonerlik faaliyeti yapan bu kuruluşların Doğu Anadolu’da bir Kürt Devleti kurmak için “PKK, AKP ve Gülen Cemaati”yle birlikte çalıştıklarına ilişkin “istihbari bilgiler” de raporlara yansımış.

Emekli Albay Mehmet Ülger’in tutuklanmasıyla birlikte Zirve Yayınevi katliamıyla ilgili dosya da yeniden açıldı.

Malatya Trabzon hattındaki bağlantılarla bir “köprü” kurulmak isteniyor.