24 Mart 2011 Perşembe

Polisler tezkere aldı ama oy kullanamayacak

Emniyet teşkilatında 10 yılını doldurmuş polislerin askerlik hizmetini yapmış sayılmasını öngören yasanın çıkmasının ardından silah altındaki polisler terhis oldu. Ancak tezkere alan polisler, 12 Haziran'da yapılacak genel seçimlerde oy kullanamama riski ile karşı karşıya. Askerlikten sonra görev başına dönen polisler, Yüksek Seçim Kurulu (YSK)'nun seçmen listelerinde adlarını bulamadı. YSK'ya göre bu polisler, hala vatani görevlerini yapıyor. İl ve ilçe seçim kurullarına başvuran polisler ise konunun hakim kararıyla neticelendirileceği cevabı aldı.Şuan oy kullanamayacak olanlardan biri de polis memuru E.K. Tüm girişimlerine rağmen, seçmen kaydını çıkaramadı. 10 Mart itibariyle görevine başladığını dile getiren E.K., Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün 6109 sayılı Askerlik Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunu sabah onaylamasının ardından öğleden sonra kendilerinin terhis edildiğini söyledi. Yaklaşık 2 bin 700 polisin terhis olduğunu anlatan E.K., genel seçimlerde oy kullanamayacağını belirtti.

E.K., şöyle konuştu:
"Askerden terhis olduktan sonra Keçiören Kaymakamlığından ikametgah çıkardım. Sonra muhtarlığa onaylattım. Ancak seçmen listelerinde ismimiz çıkmadı. Dedim belki ihmal olmuş, tekrar gidip ikametgah aldım, muhtara götürdüm, yine olmadı. İl Seçim Kurulunu aradık, bize asker göründüğümüzü söylediler. Durum böyle olunca, bir oy bir oydur. İl Seçim Kuruluna başvurdum. Kimlik fotokopisi istediler, askerlik terhis belgesi gibi belgeleri verdim. Askerliğimi bitirdiğime dair bir de dilekçe yazdım. Sonra hakim kararıyla neticeleneceğini ifade ettiler. Hakim belgeleri inceledikten sonra oy kullanıp kullanmayacağımıza karar verecekmiş."

Bunun uzun bir işlem olduğunu dile getiren E.K., herkesin bu kadar duyarlılık göstermeyebileceğine dikkat çekti ve bir çözüm bulunmasını istedi.

Yurtdışındaki seçmenlerin 12 Haziran seçimlerinde sadece gümrük kapılarında oy kullanabileceklerine, bulundukları ülkelerde sandık kurulması ve elektronik oylama yöntemlerinin ise bir sonraki seçimlere kalmasına karar veren YSK'nın, terhis olan polislerin oy kullanamamasına ilişkin nasıl bir yöntem izleyeceği ise merak konusu.

30 BİN POLİS VE JANDARMANIN OY KULLANMAMA RİSKİ DEVAM EDİYOR
Emniyet teşkilatının seçimlerde yaşadığı bir başka sorun ise seçim günü görevli kolluk güçlerinin oylarını kullanamama tehlikesi. Seçim günü görevli olan jandarma ve emniyetten 25-30 bin civarında personelin oy kullanamama riski var. İçişleri Bakanlığı, sandık kurulu başkan ve üyeleri ile bina sorumlularının "görevli oldukları sandıklarda oy kullanabilmelerine imkan tanınması" gibi bir bir düzenlemenin, seçim günü görevli polis ve jandarma için de yapılmasını istiyor.

İçişleri Bakanlığı'nın yerel seçimler için yaptığı "kolluk güçlerinin görev yapacakları sandıklarda oy kullanabilmesine" ilişkin başvurusu, YSK tarafından "seçimlerde görevli olan güvenlik mensuplarının ancak seçmen kütüğüne kayıtlı bulundukları sandıkta oylarını kullanabilecekleri" gerekçesiyle reddedilmişti.