31 Mart 2011 Perşembe

MİLLİ SAVUNMA BAKANI GÖNÜL, ŞEHİT AİLELERİNİ ZİYARET ETTİ

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, ''Şehit olanların ahlakına, özel hayatına bakın, bunun bir nasip olduğunu görüyoruz'' dedi.

Bakan Gönül, İzmir Şehit Aileleri, İnsan Hakları ve Yardımlaşma Derneğini ziyaret etti. Dernek Başkanı Yavuz Alphan, ziyarette yaptığı konuşmada, 12 Eylül'de kabul edilen referandumdaki şehit ve gazilerle ilgili yapılan pozitif ayrımcılıktan dolayı hükümete teşekkür etti. Şehit ailelerinin sıkıntılarından bahseden Alphan, OHAL bölgesinde şehit olan bir askerin durumuyla başka bir yerde şehit olan askerin haklarının farklı olduğunu savundu.

Alphan şöyle konuştu:
''Depremde çocukları şehit olmuş aileler hiçbir hak alamıyor. Kadifekale Şehitliği'nde yatıyor ama şehit haklarından yararlanamıyor. Hakkari'de askeri araç kaza yapıyor, asker şehit oluyor, aile bütün haklardan yararlanıyor. İzmir'de askeri aracın kazası sonrasında şehit olan kişinin ailesi hiçbir hak alamıyor. Bu bizi üzüyor. Bu ayrımın ortadan kalkmasını istiyoruz. Ayrıca şehit yakınına tanınan bir kişilik iş hakkının ikinci kişiye de verilmesini istiyoruz.''

-BAKAN GÖNÜL-
Bakan Gönül ise şehitlerin şehitliğine insanların karar vermediğini, Allah indinde o kişilerin şehit olduğunu belirterek, ''Şehit olanların ahlakına, özel hayatına bakın, bunun bir nasip olduğunu görüyoruz'' dedi. İstiklal Savaşı şehit ve gazilerinin şu anda gündemden düştüğünü, son gazinin de hayatını kaybettiğini, şu anda Kıbrıs, Kore, Güneydoğu şehit ve gazileriyle bir de harp malulü gazi ve şehitlerinin olduğunu, kapsam geniş olunca daha derin bir çalışma yapmak gerektiğini kaydetti. Konuyla ilgili düzenlemenin bu yasama dönemine yetişmediğini, ilk fırsatta bunların gerçekleştirileceğini dile getiren Bakan Gönül, şöyle konuştu:

''Hangi ölçüde bunlar gerçekleştirilir. Ben burada tarafım. İstiyorum ki hepsi gerçekleşsin. Ama karşımızda Maliye, karşımızda başka teşkilatlar var. En haklı sebeplerden biri de ikinci iş. İkinci işe hayır diyen yok. Bu konuda yaşanan uygulamanın getirdiği sıkıntıları aşmak istiyoruz. Askeri personel şehit oluyor. Kardeşleri var. Deniyor ki 'Kardeşleri boşta. Gelin hanım sen hakkını kardeşlerine ver.' Zaman geçiyor gelin hanım çalışmak istiyor. Daha kötüsü çocuk büyüyor. Çözmeye çalıştığımız problem bu. Bunları kanuna yazmak kolay değil.''