30 Mart 2011 Çarşamba

ASELSAN İntiharları Psikolojik Değilmiş

ASELSAN’da çalışan ve 2006 yılında psikolojik rahatsızlık nedeniyle intihar ettikleri öne sürülen üç mühendisle ilgili soruşturmada ilginç bilgilere ulaşıldı.

ASELSAN’da savaş uçakları yazılımının modernizasyonu için çalışan ve 2006 yılında psikolojik rahatsızlık nedeniyle intihar ettikleri öne sürülen üç mühendisle ilgili soruşturmada ilginç bilgilere ulaşıldı. SSK, üç mühendisin ölümlerine kadar psikolojik tedavi görmediklerini, sadece soğuk algınlığında alınacak ilaçlar kullandıklarını belirten bir raporu Ankara Cumhuriyet Savcılığı’na gönderdi.

Donanmadan belge çıkmıştı

Askeri casusluk operasyonunda, 2006 yılında arka arkaya intihar ettiği öne sürülen ASELSAN mühendislerinin ölümüne dair belge ve dokümanlar ele geçirilmişti.

Askeri casuslukla ilgili soruşturmayı yürüten İstanbul Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Fikret Seçen, ASELSAN’daki ölümlere ilişkin ortaya çıkan yeni belgeleri ‘görevsizlik’ kararı ile Ankara’ya sevk etmişti. Seçen’in sevk işleminin ardından milli tank projesini yürüten mühendis Hüseyin Başbilen, F-16 savaş uçaklarının modernizasyonu, komuta kontrol ve şifreleme sistemleri üzerine çalışan mühendisler Evrim Yançeken ve Halim Ünsem Ünal’ın ölümlerine ilişkin soruşturma dosyası yeniden açıldı.

Savcı SKK’dan rapor istedi

Seçen’in 2010\1323 soruşturma muhabere numarası ile gönderdiği dosyada yer alan bilgiler ışığında Ankara Cumhuriyet Savcılığı soruşturmayı derinleştirdi. Peş peşe hayatını kaybeden ASELSAN mühendislerinin ölüm nedeni o dönemde “intihar” olarak kayıtlara geçmiş ve mühendislerin psikolojilerinin bozuk olduğu için intihar ettikleri öne sürülmüştü.

Ancak mühendislerle ilgili soruşturmayı yürüten Ankara Cumhuriyet Savcısı Veli Dalgalı, SSK’dan mühendislerin SSK aracılığıyla ne tür tedaviler gördüklerini ve hangi ilaçlar kullandığına dair ayrıntılı bir rapor hazırlanmasını istedi. SSK’dan gönderilen raporda ise, mühendislerin psikolojik tedavi görmediği, psikolojik rahatsızlıklarda kullanılan anti depresan niteliğinde ilaç almadıkları, sadece soğuk algınlığında kullanılacak nitelikte ilaçlar aldıkları belirtildi. Rapor, mühendislerin ölümüne ilişkin bugüne kadar ortaya atılan “psikolojik sorunlardan dolayı intihar” iddialarını da çürütmüş oldu.

Telefon kayıtları istendi

Edinilen bilgiye göre, intihar ettiği öne sürülen mühendislerin tüm telefon görüşmelerinin kayıtları hem cep telefonu operatörlerinden hem de Türk Telekom’dan talep edildi. 4 Ağustos 2006 yılında aracında bileği ve boğazı kesik bir halde bulunan ve henüz iki aylık evli olan Hüseyin Başbilen’in eşinin telefon görüşmelerine ait detaylarda araştırılıyor.

Savcılığın, üç mühendisin intihar ettiğine dair otopsi raporunu hazırlayan uzmanları, ele geçen belgelerde isimleri geçen kişileri ve ve mühendislerin iş arkadaşlarını yeniden dinleyeceği bildirildi.

İnsan hem bileğini hem boğazını kesemez

İntihar ettiği öne sürülen ASELSAN mühendislerinden Hüseyin Başbilen’in babası Vehbi Başbilen, şunları söyledi: “Oğlum öldüğü dönemde intihar etmediğini söylemiştim. Zaten olay yeri inceleme raporu da benim iddialarımı doğrular nitelikte ‘bir insan aynı anda hem boğazını hem bileğini kesemez. Ölüm nedeni intihar değil’ şeklinde hazırlanmıştı. Ben evladımı okutmak için bin bir zorluk çektim. Böyle beyinler kolay yetişmiyor. Devletin bu ölümlerin aydınlanması için otoritesini kullanması lazım. Eğer bu soruşturmadan da sonuç çıkmazsa, bu kez Başbakan ve Cumhurbaşkanı’na çıkacağım. Daha önce Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a bir mektup yazmış ve bunu korumalarına vermiştim. Ancak ulaştı mı ulaşmadı mı bilmiyorum. Çünkü bana geri dönüş olmadı.”