Reform paketinin kabul edildiği referandumun ardından Silahlı Kuvvetler'den ihraç edilen subay ve astsubaylar için ilk adım atıldı.
Hükümet, Yüksek Askerî Şûra (YAŞ) kararlarıyla ordudan atılan subay ve astsubayların kışlaya geri dönmesine imkân sağlayacak düzenlemeyi tamamladı. 'İrticai' gerekçeyle ihraç edilen bini aşkın subay ve astsubayın geri dönüşü için uyum yasasına geçici madde eklendi. Bu madde, mağdur Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) mensuplarına eski rütbelerine geri dönme hakkı tanıyor.
Hazırlanan çalışmada HSYK düzenlemesi örnek alındı. İhraç edilen hâkim ve savcılar gibi aynı durumdaki subay ve astsubaylara da dönüş yolu açıldı. Mağdur askerlerin durumu önce YAŞ'ta yeniden değerlendirilecek. Dönüş vizesi alamayanlar ise Askeri Yüksek İdare Mahkemesi'ne gidebilecek. Nihai karar burada verilecek. Bu olumlu gelişmeye paralel olarak özlük haklarının ve itibarlarının iade edilmesini isteyen eski askerlerin hazırladığı yüzlerce dilekçe dün idare mahkemesine teslim edildi.
Toplumsal yara haline gelen Silahlı Kuvvetler'den atılan subay ve astsubaylarla ilgili son nokta konulmak üzere. 12 Eylül'de kabul edilen anayasa değişikliğiyle YAŞ kararıyla atılanlara yargı yolu açılmıştı. Referandumun kabulünden sonra mağdurların bu iyileştirmeden nasıl yararlanacağı merak konusuydu. Zaman'ın edindiği bilgilere göre hazırlanan çalışmada HSYK düzenlemesi örnek alındı. Tıpkı HSYK kararıyla mesleklerinden atılan hakim ve savcılar gibi YAŞ kararıyla ilişiği kesilen subay ve astsubaylara da dönüş yolu açılması kararlaştırıldı. Tasarıya eklenecek geçici madde, ihraç edilenlere YAŞ'a müracaat hakkı tanıyor. Böylece şûra, müracaat eden subay ve astsubayların durumlarını yeniden değerlendirecek. TSK'ya geri dönmesinde engel bulunmayan personele geri dönüş hakkı tanınacak. Geri dönüşüne karar verilen subay ve astsubaylar TSK'dan atıldıkları dönemdeki rütbeleri ile görevlerine geri dönebilecekler. Başvurusu kabul edilmeyen askerler Askeri Yüksek İdare Mahkemesi'ne (AYİM) gidebilecek. Böylece nihai karar için de AYİM'in kararı beklenecek.
Yüzlerce YAŞ mağduru, özlük hakları için mahkeme kapısında
Yüksek Askerî Şûra (YAŞ) kararıyla, Türk Silahlı Kuvvet-leri'nden (TSK) ihraç edilen subay ve astsubaylar, 12 Eylül referandumunun ardından özlük haklarının iadesi için mahkemeye başvurmaya devam ediyor. Adaleti Savunanlar Derneği (ASDER) üyesi bazı eski subay ve astsubaylar dün İstanbul Bölge İdare Mahkemesi'ne gelerek, Askerî Yüksek İdare Mahkemesi'ne (AYİM) gönderilmek üzere dilekçe verdi. Mahkeme binası önünde açıklama yapan ASDER Genel Başkan Yardımcısı emekli Binbaşı Mustafa Hacımustafaoğulları, 12 Eylül darbesinin ardından yaklaşık 2 bin kişinin 'yargısız bir şekilde TSK'dan ihraç edildiğini' söyledi. Türkiye'nin dört bir köşesinden gönderilen itiraz dilekçeleriyle yüzlercesinin özlük haklarına kavuşmak için mahkemeye başvurduğunu kaydetti.
1982 Anayasası'yla YAŞ kararlarına itirazın önü kapatıldı. Geçen zaman zarfında ordudan ihraç edilen binlerce kişi mahkeme önünde hakkını arayamadı. Ancak referandumda anayasa değişikliği paketinin kabul edilmesinin ardından YAŞ'ın ihraç kararlarına yargı yolu açıldı. Mustafa Hacımustafaoğulları, yüzlerce YAŞ mağdurunun AYİM'e iletilmek üzere, özlük haklarının iadesi için, İdari Bölge Mahkemesi'ne başvurduğunu açıkladı. TSK içinde silah arkadaşlarına işkence yapan ordu mensuplarını gördüklerini de ifade eden Hacımustafaoğulları, onlar hakkında da hukukî süreci başlatacaklarını kaydetti. "Gerekirse Ergenekon davasına müdahil olacağız. Ancak şu an bizim istediğimiz özlük haklarının iade edilmesidir." şeklinde konuştu.