‘’Darbe günlükleri’’ konusunda dosyaları Ankara’ya gönderilen üç eski komutanla ilgili, Yüce Divan kapısı açıldı. Ancak bunun için de TBMM Soruşturma Komisyonu gerektiği için, hukuki tartışma başladı
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, eski Kuvvet Komutanları hakkındaki ‘’Darbe günlükleri’’ için, ‘’Ergenekon örgütü ile bağlantı kurulamadığı’’ gerekçesiyle yetkisizlik kararı verdi ve dosyayı Ankara’ya gönderdi. Bu gelişme, ‘’Yüce Divan’’ kapısını aralasa da hukuki karmaşaya yol açtı.
Anayasa değişikliği ile Kuvvet Komutanlarının da Yüce Divan’da yargılanması öngörüldü. Yüce Divan’a sevk ise, TBMM Soruşturma Komisyonu kurulması ve Meclis’in onayı ile mümkün bulunuyor. Anayasa, Başbakan ve Bakanların Meclis soruşturma komisyonu ve TBMM kararı ile Yüce Divan’da yargılanmaları hükmünü getiriyor. Ancak, kuvvet komutanları için kimin soruşturma yapacağını düzenlemiyor. Bu nedenle de hukuki bir tartışma yaşanıyor.
MECLİS’TE BİR İLK
Kuvvet komutanları için de, Başbakan ve Bakanlara uygulanan prosedür geçerli kabul edilirse, Aytaç Yalman, İbrahim Fırtına ve Özden Örnek için 15 milletvekilinden oluşan TBMM Soruşturma Komisyonu kurulacak. Komisyonun raporu ‘’Yüce Divan’a sevk’’ yönünde olursa ve Genel kurulda da 276 kabul oyu çıkarsa yargılama yapılabilecek.
İstanbul Savcılığı, ‘’Yetkisizlik’’ kararı verirken Anayasa’da yapılan ve kuvvet komutanlarının Yüce Divan’da yargılanabileceklerine ilişkin hükme dikkat çekti. Bu durumda, komutanlar hakkındaki soruşturmanın akıbeti de Ankara’da belli olacak.
Ankara Savcılığı, ‘’Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs’’ suçunun komutanların görevleriyle ilgili olmadığı’’ kanısına varırsa, soruşturmaya devam edip dava açabilecek. Yeterli delil olmadığı gerekçesiyle takipsizlik kararı da verebilecek. Ya da, ‘’Kuvvet komutanları, Anayasa değişikliği sonucu ancak Yüce Divan’da yargılanabilir’’ diyerek, yetkisizlik kararı verecek. Bu durumda yeni adres de, TBMM olacak. (GAZETEPORT)