3 Eylül 2010 Cuma

MEHMET BARANSU’DAN GENELKURMAY’A SORULAR

Genelkurmay’a yasadışı dinleme soruları

Genelkurmay Başkanlığı, Taraf ’ın ortaya çıkardığı yasadışı dinleme cihazı alımıyla ilgili önceki gün açıklama yapmış ve bu açıklamadaki çelişki ve yanlışlara dünkü yazımla cevap vermiştim. Genelkurmay Başkanlığı önceki gün yaptığı açıklamada, cihaz alım sözleşmesinde başbakanın imzasının bulunduğunu açıkladı.

Bugün elime ulaşan yeni bilgiler ışığında Genelkurmay’ın cevaplaması için birkaç soru soracağım;
» 30 Mart 2007’de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a imzalatılan SSİK kararında, alınacak cep telefonu dinlenme sistemiyle ilgili Başbakan’a tam bilgi verdiniz mi? Yoksa Başbakan’a faklı bir gerekçe mi sundunuz?
» Yetkiniz olmamasına rağmen, Anayasal suç işleyerek aldığınız cihazların yurtdışında ve yurtdışına yönelik görev bölgesinde konuşlandırıldığını açıkladınız. Söz konusu telefon cihazları kaç adet alındı, nerelerde kullanıldı ve konuşlandı?
» 28 Aralık 2009 tarihinde Seferberlik Tetkik Kurulu’nda yapılan aramalar sırasında GES Komutanlığı’na ait içinde dinleme cihazlarının bulunduğu araç Kirazlıdere’de miydi?
» Özel Kuvvetler Komutanlığı’na 2010’da getirilen dinleme sistemi nerelerde ve kimler için kullanıldı?
» 2008’de dinleme sistemi KKTC’ye götürüldü mü? Korgeneral Hayri Kıvrıkoğlu tarafından nerede ve ne amaçla kullanıldı?

Acele edin, sökecekler
06 AD 6382 plakalı aracın “iddia edilen konularla uzaktan yakından bir ilgisinin bulunmadığını” iddia ettiniz. Ancak aracın ne için kullanıldığı konusunda bir açıklama yapmadınız. Amerikalıların “Powervac” dedikleri bu yolla herhangi bir baz istasyonu üzerindeki cep telefonu konuşmalarının tamamı takip edilebiliyor.

Meclis’in önüne park edeceğiniz bu araçla, Meclis’teki tüm telefon görüşmelerini dinleyebilirsiniz. Aldığınız bu sistemi ve özelliklerini çok iyi bilen haber kaynağımla yaptığım görüşmede bu aracın tamamen cep telefonu dinlemek üzere tedarik edildiğini ve sistemin araçta olduğunu öğrendim. Haber kaynağımın bir iddiası daha var:

“Araç içindeki sistem sökülmeden yerinde inceleme yapılabilirse, tüm gerçekler ortaya çıkar. Sivil savcıların acilen harekete geçip, bu cihazlar sökülmeden aracı incelemeleri gerekiyor. Aracın özel olarak cep telefonu dinlenmesi için teçhiz edildiği anlaşılacaktır. Aksi takdirde tıpkı İrticayla Mücadele Eylem Planı sonrasında yapıldığı gibi belge ve kanıtlar ortadan kaldırılacak.”