17 Eylül 2010 Cuma

Terfi davasında kritik gelişme

AYİM, Milli Savunma Bakanlığı’nın ardından Başbakanlık’tan da savunma istedi.

‘Balyoz’ sanıkları arasında yer alan üç generalin terfilerinin onaylanmaması nedeniyle Askeri Yüksek İdare Mahkemesi’nde (AYİM) açılan davada kritik bir gelişme daha yaşandı. AYİM, Milli Savunma Bakanlığı’nın ardından Başbakanlık’tan da savunma istedi. Başbakanlık, terfi kararlarının hangi gerekçeyle onaylanmadığını mahkemeye yazılı olarak bildirecek. Milli Savunma Bakanlığı yetkilileri, Başbakanlık’ın yapacağı savunmanın ardından AYİM’nin öncelikli olarak “yürütmeyi durdurma” kararı almasını bekliyor.

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Yüksek Askeri Şûra’daki terfileri onaylanmayan ‘Balyoz’ sanıklarının konuyu yargıya taşıması üzerine, mahkemenin kendisinden istediği savunmayı 12 Eylül referandumu sonrasında AYİM’e gönderdi. YAŞ’taki terfi kararları Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül tarafından imzalanmayarak geri gönderilen Tümgeneral Halil Helvacıoğlu, Tümgeneral Gürbüz Kaya ve Tuğamiral Abdullah Gavremoğlu, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi’ne dava açmıştı.

Mahkeme, önce Milli Savunma Bakanlığı’ndan (MSB) hangi gerekçeyle terfilerin onaylanmadığı konusunda 27 Ağustos’ta savunma istedi. AYİM, savunma için MSB’ye 10 gün süre tanıdı. Söz konusu süre 6 Eylül’de doldu. Ancak Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül’ün, bakanlığın hukukçularına, Ankara dışında olduğu gerekçesiyle, savunmanın 12 Eylül’den sonra gönderilmesi yönünde talimat verdi. AYİM’in Milli Savunma Bakanlığı’nın yanı sıra Başbakanlık’tan da savunma istediği öğrenildi.

Sonraki atamalarda önemli
‘Balyoz’ sanıkları arasında yer alan üç ismin atamaları, terfileri onaylanmış gibi yapılmıştı. Tümgeneral Helvacıoğlu, korgeneral kadrosundaki Jandarma Genel Komutanlığı Değerlendirme ve Denetleme Başkanvekilliği’ne, Tümgeneral Kaya, yine korgeneral kadrosundaki Harita Genel Komutanlığı’na ve Tuğamiral Gavremoğlu, tümamiral kadrosundaki Deniz Kuvvetleri Personel Başkanlığı’na atanmıştı.

Üç general, AYİM’den, “Terfi ettirilmemeleriyle ilgili tasarrufun / işlemin iptal ve yürütmenin durdurulmasını” talep etmişti. Başvurular üzerine AYİM, “Kararlar neden, hangi gerekçe ile yürürlüğe konulmuyor” sorusuyla önce MSB’den ardından da Başbakanlık’tan savunma istedi. Helvacıoğlu, Kaya ve Gavremoğlu, yargı süreci tamamlanana kadar süresiz izne çıkarıldı. Bu üç isim ile ilgili AYİM’in vereceği karar bundan sonraki şûra toplantıları açısından büyük önem taşıyor. AYİM’in yürütmeyi durdurma kararı alması durumunda üç generalin atandıkları görevlere başlayacakları belirtiliyor.