DSP, 12 Eylül 1980’de gündeme gelen F-16 yolsuzluğunun aydınlatılması için hazırlanan önergeyi bugün imzaya açıyor. Milli Güvenlik Konseyi üyesi Tahsin Şahinkaya’nın ismi F-16 uçaklarının alımında 23 milyon dolarlık rüşvet iddiasıyla gündeme gelmiş, ABD rüşvetin kime verildiğini açıklamamıştı.
12 Eylül darbesini yapan Milli Güvenlik Konseyi üyelerinin yargı zırhının kaldırılması üzerine DSP milletvekilleri de 30 yıldır karanlıkta kalan “F-16 yolsuzluğu” dosyasının açılması için harekete geçti.
DSP Genel Başkan Yardımcısı Hasan Macit, 12 Eylül 1980’de gündeme gelen, ancak aydınlatılamayan F-16 yolsuzluğunun yeniden araştırılması için hazırladıkları önergeyi bugün imzaya açacaklarını söyledi. TBMM İçtüzüğü’ne göre Meclis araştırması açılabilmesi için 20 milletvekilinin imzası gerekiyor. DSP’nin ise Meclis’te 6 sandalyesi bulunuyor. Macit, “Biz geçici 15’inci maddenin kaldırılmasının yargılama için yeterli olmadığını söyledik. Ama şimdi bu yol açılacak ise yolsuzluk konusunda da hesap sorulması gerekir. Tüm partilere çağrıda bulunacağız, Tahsin Şahinkaya’nın dosyasının yeniden açılmasını istiyoruz. Bu araştırmayı bu dönemki Meclis yapsın” dedi.
ABD isim vermedi
85 yaşındaki Tahsin Şahinkaya, Kenan Evren ve Nejat Tümer’le birlikte Milli Güvenlik Konseyi’nin yaşayan üç üyesi arasında bulunuyor. Şahinkaya’nın adı, 1980 sonrası F-16 uçaklarının alımında 23 milyon dolarlık rüşvet iddiasıyla gündeme geldi. O dönem ABD’li firmalar, uçak alımları için Türkiye’nin de aralarında bulunduğu bazı ülkelerde rüşvet verildiğini açıkladı. Bu soruşturma bazı ülkelerde hükümetleri sarstı. ABD Kongresi’nin raporu üzerine Türkiye’de de tartışmalar büyüdü. Ancak ABD, rüşvetin kime verildiğini açıklamadı.
En zengin 50 general listesinde
Dönemİn Halkçı Parti Milletvekili Cüneyt Canver, yolsuzlukta Tahsin Şahinkaya’yı işaret eden kuşkular üzerine Meclis’e araştırma önergesi verdi. Ancak 300 sayfalık dosyası arabasından çalınınca Canver, “Değerli bir Türk generalinin hakkındaki dedikoduların doğru olmadığı ortaya çıksın diye önerge verdim” dedi. Şahinkaya, kurulan araştırma komisyonunda, Anayasa’nın geçici 15’inci maddesindeki hüküm nedeniyle ANAP ve bağımsız milletvekillerinin oylarıyla aklandı. Sonraki yıllarda Şahinkaya, Time Dergisi’nin “dünyanın en zengin 50 generali” listesine girdi.