2 Eylül 2010 Perşembe

"Tek Tip Askerlik"te Önemli Adım

Genelkurmay kaynaklarından açıklamaya göre tek tip askerliğin süresi konusunda 12 ay üzerinde durulduğunu belirtildi...

Genelkurmay kaynakları, tek tip askerliğin süresi konusunda 12 ay üzerinde durulduğunu belirtti
Halef-selef Genelkurmay Başkanları Orgeneral İlker Başbuğ ile Orgeneral Işık Koşaner’in “tek tip” askerlikten yana olduklarını açıklamasının ardından, konuyla ilgili olarak Genelkurmay Karargâhı’nda çalışma yürütüldüğü öğrenildi. Genelkurmay kaynakları, tek tip askerliğin süresi konusunda 12 ay üzerinde durulduğunu belirtti.

Türk Silahlı Kuvvetleri, halihazırda dört çeşit askerlik tipi uyguluyor. 6 ay kısa dönem, 12 ay yedek subay, 15 ay er/erbaş ve 21 günlük dövizli askerlik bu uygulamalar arasında yer alıyor. Bir celp döneminde ortalama 15 aylık er/erbaş statüsünde 90-100 bin, yedek subay olarak 2 bin-2 bin 500, 6 ay kısa dönem statüsünde de 20-25 bin yükümlü silah altına alınıyor. 15 ay askerlik yapacaklar için 4 celp dönemi var. Yedek subay ve kısa dönemler için ise 3 celp dönemi bulunuyor.

CELP DÖNEMLERİNDE DEĞİŞİKLİK
Tek tip askerlik uygulamasının hayata geçmesiyle birlikte celp dönemlerinde de değişiklikler olması bekleniyor. Silah altına alınacak er ve erbaşlar için askerlik süresi hesaplanırken, TSK’nin mevcudu ile ilgili zaafiyet yaratılmaması da göz önünde tutuluyor. Halen 15 ay er/erbaş olarak silah altına alınacaklar için şubat, mayıs, ağustos ve kasım celpleri bulunuyor. Yedek subay adayları ise nisan, ağustos ve aralık aylarında silah altına alınıyor. Doktorlar ise şubat, haziran ve ekim aylarında silah altına giriyor.