1 Eylül 2010 Çarşamba

Resepsiyondan 'tırnak içi' notlar / Çiğdem Toker

GENELKURMAY Başkanı Orgeneral Işık Koşaner in ev sahipliği yaptığı 30 Ağustos resepsiyonunda, TSK'daki güncel iklimi yansıtan iki barometre vardı: Komutanların mekanı kullanma biçimi ve ikili sohbetler. Orgeneral Koşaner, bir saat on beş dakika boyunca Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile yan yana ve ayakta prog-ramı izledi. Gül ile Koşaner, Erol Evgin'in konseri sırasında perdeye yansıtılan Atatürk'ün bazı fotoğrafları üzerine özel olarak sohbet etti.

Koşaner'in eşi Nurdan Koşaner, diğer komutanların eşleriyle birlikte, davetli gazi ve şehit yakınlarına özel ilgi gösterip tek tek konuştu. Görevliler, sohbetler sırasında dile gelen talepleri, isim isim not aldı.

Yeni EDOK Komutanı ve Erzincan Davası'nın bir numaralı sanığı Orgeneral Saldıray Berk, gece boyunca habercilerin bulunduğu noktalardan uzak durmaya özen gösterdi. Eşi, Erol Evgin'in konserini ilgiyle izlerken, Orgeneral Berk, bahçenin arka tarafında subaylarla sohbet etmeyi tercin etti.

Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Aslan Güner, bir ara gözden kayboldu. Koyu Trabzonsporlu Güner, soranlara resepsiyon saatiyle çakışan Trabzonspor-Antalya Spor maçına bakmak üzere salona gittiğini söyledi. Maç 0-0 bitti.

Genelkurmay İletişim Dairesi'nin yeni başkanı Tuğamiral (tuğgeneral olacak!) Tayyar Süngü'nün, konuk gazetecilerin yanına, neredeyse tek tek giderek kendisini tanıtması sempati yarattı. Süngü, tebessümle 'Dersini iyi çalıştığını ve çalışmakta olduğunu' söylemeyi ihmal etmedi. Eski Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök'ün özel kalem müdürlüğü görevinde de bulunmuş Tuğamiral Süngü'nün savunma muhabirlerini fotoğraflarıyla eşleştirerek isim hitabı ise çalışılan dersin kanıtıydı.

Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Erdal Ceylanoğlu, sahnenin yan tarafında, oturarak izlediği konserin bitiminde ayağa kalktı ve organizasyonda görevli askeri personel ile yaklaşık on dakika boyunca sohbet etti.

YARGI SÜREÇLERİNDE 'KARŞILIKLI GÜVEN' VURGUSU
Resepsiyonda, ikili, bazen de üçlü sohbetlerde dile gelen, -isimle anamayacağımız- 'tırnak içi' notların biri YAŞ sürecine ışık tutarken, diğerleri de devam eden yargı soruşturmalarına bakışı yansıtması açısından önemli.

Üst düzey bir komutan, YAŞ öncesinde Başbakan Tayyip Erdoğan ile eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ'un 'medyanın duyduğu duymadığı' pek çok görüşmede bir araya geldiğini paylaştı. Görüşmelerin bir kısmının ikili, bir kısmınınsa Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül'ün katılımıyla gerçekleştiğini ifade eden komutan, 'sivil kanat'ın, o sıra Kara Kuvvetleri Komutanlığı için adı geçen Orgeneral Hasan Iğsız'ın atanmaması konusundaki direncini hatırlattı. Bu, sürpriz değildi elbet. Ancak komutanın 'Başbuğ Paşa o noktada vazgeçseydi, ordu içinde büyük sıkıntı yaşanırdı' cümlesi, yaygın tahmini teyit eden bir bilgi oldu.

TSK mensuplarının taraf olduğu yargı süreçlerine dair üç yorumu aktararak kapatalım: 'Karşılıklı güven her şeyden önemli. İntikam duygusuyla hareket edilmemeli.'

'Şuraya bir bakın, 12 Eylül darbesini yapanlardan kimse var mı? Hangimizin darbeyi savunması mümkün.'

'Hukuki süreçler sadece bizi ilgilendirmiyor. Eşlerin ve çocuklarımızın, hatta yaşlı annelerimizin bile işleri artık zor. Telefonla rahat konuşamıyoruz.'