14 Eylül 2010 Salı

Darbecilere Zaman Aşımı Uğrayacak Mı?

Yüzde 58'lik 'Evet' darbecilerin yargılanmasını engelleyen Geçici 15'inci maddeyi kaldırdı. 'Netekim' Kenan Evren'e de yargı yolu açıldı...

12 Eylül askeri darbesi, önceki gün yapılan referandumla tarihe gömüldü. Ancak o darbenin acıları hesap sormak için 12 Eylül'de geri döndü. Anayasa değişikliğiyle darbecileri koruma altına alan Geçici 15'inci madde, kaldırıldı. Böylece başta Kenan Evren olmak üzere 12 Eylül döneminin bazı isimlerinne yargı yolu açıldı. İnsan Hakları Derneği, Mazlum-Der, "Yetmez Ama Evet Platformu" üyeleri, Genç Siviller ve 78'liler üyeleri, darbeciler hakkında suç duyurusunda bulundu. Darbe mağdurları, 12 Eylül 1980'de Milli Güvenlik Konseyi üyesi olan Nejat Tümer, Sedat Celasun, Kenan Evren, Tahsin Şahinkaya ve Nurettin Ersin'i savcılığa şikayet etti. Şikayetçi olanlar arasında BDP milletvekili Ufuk Uras, Ferhat Kentel, Osman Can ve Sacit Kayasu da vardı. Dilekçede "Şüphelilerin hapis cezasıyla tecziyeleri için haklarında kovuşturma yapılarak kamu davası açılmasını arz ederiz" denildi. Dün bireysel başvurular da yapıldı. Ramazan Akgün (46) adlı vatandaş, 231 bin TL'lik tazminat davası açtı. 16 yaşındayken hapse giren ve 6 yıl tutuklu kalan Akgün, "İşkence gördüğüm her gün için 100 lira tazminat istedim" dedi.

ZAMANAŞIMI SÜRESİ DOLDU MU?
Özel yetkili savcıların açacağı soruşturma sırasında, en çok zamanaşımı süresi tartışılacak. Çünkü mevcut yasalara göre, darbe suçunun normal zamanaşımı süresi 20 yıl. Bu süre, en fazla 30 yıla kadar uzayabiliyor. Yani suçun oluştuğu tarihten sonraki 30 yıl içinde davanın sonuçlanması gerekiyor. Bu nedenle Evren ve arkadaşları hakkında yargılama yapılamayacağı belirtiliyor. Bazı hukukçular ise, zamanaşımının Anayasa değişikliği yürürlüğe girdikten sonra işleyeceğini savunuyor.