2 Şubat 2011 Çarşamba

NATO'da Düğme Türk Mühendislerine Emanet

Nasıl komuta edileceği tartışma konusu olan NATO Füze Savunma Sistemi Türk mühendislere emanet.

NATO'nun sahip olduğu hava savunma sistemlerini ve operasyonla ilgili her türlü bilginin paylaşılmasını sağlayak komuta merkezini Türk Mühendisleri tasarlayıp bilgi sistemleri altyapısını tasarlayacak. NATO içinde Türk Mühendislerin liderlik ettiği sofistike bilgi sistemi projesi ilk kez yapılıyor. Siemens IT Çözümleri ve Hizmetleri Türkiye organizasyonu, uluslararası arenada dünya devleri ile yarışarak, NATO Hava Komuta Kontrol Bilgi Sistemi ihalesini kazandı. Türkiye'de NATO için yapılacak en büyük bilgi teknolojileri projesi olma niteliğini taşıyan ve toplam 3 fazdan oluşan projenin birinci fazı ile ilgili sözleşme, Belçika'nın başkenti Brüksel'de imzalandı. Yaklaşık 20 Milyon avro'ya mal olacak birinci faz kapsamında, tamamı Türk mühendislerden oluşan bir takım tarafından en son teknolojiler kullanılarak geliştirilecek NATO Hava Komuta Kontrol Bilgi Sistemi 30 ayda teslim edilecek.

Siemens IT Çözümleri ve Hizmetleri Türkiye Direktörü Orhan Akbulut şöyle konuştu: "Bu zorlu ihale sürecinde yaklaşık bir yıllık bir hazırlığın ardından, teklifimizi Siemens Almanya, Siemens Belçika ve STM ile birlikte verdik. Standart NATO onay süreçlerinin ardından 6 Ocak 2011'de firmamız ile NATO'nun ilgili birimi olan NC3A arasında Brüksel'de törenle sözleşme imzalandı. Türk mühendislerine olan inancımızı bir kez daha teyit eden bu başarı, uluslar arası rekabette hedeflediğimiz konuma ulaşmak açısından önemli bir adım. Bu modern sistemler sayesinde NATO Hava Harekatının stratejik ve operasyonel düzeydeki yönetimi etkin bir şekilde gerçekleştirilecek. Ayrıca proje kapsamında, NATO Balistik Füze Savunma Sistemi ile olan ara yüzü de en son teknolojiler kullanılarak geliştirilecek ve bu altyapı ileride Füze Savunma Sistemi için kullanılabilecektir."

YENİ İŞBİRLİKLERİ İÇİN ÖRNEK
Savunma Teknolojileri ve Mühendislik (STM) Genel Müdürü Recep Barut, NATO'da ilk kez bir Türk şirketinin liderlik ettiği bir komuta kontrol ve bilgi sistemi projesi ihalesini kazandığı noktasının altını çizerek, "AirC2IS, NATO'nun geliştirdiği Ağ Destekli Yetenek konseptine uygun olarak tasarlanan ilk sistem olacak. Sözleşme ihracata yönelik savunma sanayindeki işbirlikleri için çok önemli bir başlangıç olacak" dedi.

2 yerli savaş gemisi için testler sürüyor

Ağırlıklı olarak danışmanlık hizmeti veren şirketin ilk yerli şavaş gemisinin de tasarımını gerçekleştirdiğini ifade eden STM Genel Müdürü Recep Barut, "Yerli savaş gemisinde üretimin yüzde 80'i Türkiye'de gerçekleşti. Oranı daha da artırmak için çaba gösteriyoruz. Bunun dışında ihalelerde teknik fizibilite raporlarının hazırlanması konusunda da şirket olarak danışmanlık hizmetleri sunuyoruz"