24 Şubat 2011 Perşembe

TSK’da taşlar yerinden oynadı / Emin Özgönül


Ergenekon ve Balyoz soruşturmaları ve tutuklamalar, Türk Silahlı Kuvvetlerinde taşların yerinden oynamasına yol açtı. Bu yıl 30 Ağustos YAŞ toplantısında, Jandarma Genel Komutanı Necdet Özel’in Kara Kuvvetleri Komutanı olması bekleniyor. Kara Kuvvetleri Komutanı Erdal Ceylanoğlu ile EDOK Komutanı Saldıray Berk ise bu yıl emekli olacak.
Sıkıntı hemen her kademeyi etkileyecek. Kara Kuvvetlerinde Korgeneral Korkut Özarslan ve Nejat Bek tutuklu olduğu için terfi edemiyor. Orgenerallik tercihleri İsmail Hakkı Pekin, Ahmet Turmuş, Abdullah Atay, Necati Özbahadır, Galip Mendi, Hulusi Akar ve Yaşar Cihansız arasından yapılacak. 12 Tüm, 23 Tuğgeneralin terfi beklediği Kara Kuvvetlerinde, 2 Kor, 8 Tüm ve 5 Tuğgeneralin tutuklu olması terfi ve temditleri etkileyecek.


DONANMA DA İŞLER KARIŞIK
Balyoz davasının vurduğu Deniz Kuvvetlerinde ise Oramiral Uğur Yiğit emekli olacak. Deniz Kuvvetleri Komutanlığına, Donanma Komutamı Murat Bilgel’in atanması bekleniyor.
Kuzey Deniz Saha Komutanı Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu tutuklu olduğu için terfi şansı bulunmuyor. Bu durumda 30 Ağustos’ta Oramiral olması beklenen Güney Deniz Saha Komutanı Nusret Güner, 2013’de Deniz Kuvvetleri Komutanlığı görevine gelecek.
Deniz kuvvetlerinde 2 Koramiral, 2 Tümamiral ve 11 Tuğamiral’in tutuklu bulunması terfi ve temditleri etkileyecek. Denizde bu yıl, 3 Tüm, 8 Tuğamiral’in, bir üst rütbeye terfileri YAŞ toplantısında değerlendirilecek.


HAVA DA DEVİR TESLİM
Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Aksay’ın da görevini Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Bilgin Balanlı’ya devretmesi bekleniyor. Bu yıl YAŞ listesinde olması gereken Korgeneral Mustafa Çötüksöken istifa ettiği için terfi sırasında Korgeneral Korcan Polatsü ile Korgeneral Mehmet Erten kaldı. Hava Kuvvetlerinde ayrıca bu yılki YAŞ listesinde bulunan 4 Tüm, 8 Tuğgeneral terfi bekliyor.
Orgeneral kadrosu olmayan Jandarma’da ise Kurmay Başkanı Korgeneral Fikret Demirtaş ile Jandarma Okullar Komutanı Tümgeneral Tunay Bilgen bu yılki YAŞ listesinde yer alıyor. Tümgeneral Halil Helvacıoğlu ise tutuklu… Jandarma’da 5 Tuğgeneral’in bir üst rütbeye terfileri ele alınacak.
364 general kadrosunun olduğu TSK’da, bu kadronun 349’u dolu… YAŞ toplantılarında her yıl, 35 civarında General ve Amiralin bir üst rütbeye terfi ediyor, 45 Albay General ve Amiral oluyor, 45 General ve Amiralin de rütbe bekleme sürelerinin bir yıl uzatılıyor.
Bu kez, tutuklu 30 General ve Amiralin durumu ve bunlardan 10’unun 30 Ağustos YAŞ listesinde olması, terfi ve temdit dengeleri ile, General-Amiral sayılarını da etkileyecek.