28 Şubat 2011 Pazartesi

'İskenderun' Gemisi Marmaris'e Ulaştı

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na ait 'TCG Oruç Reis' firkateyninden sonra 'TCG İskenderun' gemisi de Marmaris Limanı'na ulaştı. 
Libya'da yaşanan halk ayaklanmasının ardından şiddet olaylarının tırmanması sebebiyle başlatılan tahliye operasyonu başarıyla devam ediyor. Marmaris'e ilk olarak bin 516 yolcuyla 'Orhangazi' ve bin 512 yolcusuyla da 'Osmangazi' feribotları gelmişti. Buna müteakip pazar günü 'Oruç Reis' firkateyninde 212, 'İskenderun' firkateyninde de bin 526 olmak üzere toplam bin 738 kişi ülkeye giriş yaptı.    Dışişleri Bakanlığı’na 42 farklı ülkeden resmi başvuru yapılması ve "bizim vatandaşlarımızı da tahliye edilmesini yardımcı olun" çağrısına kulak veren Türk yetkililer, bu kapsamda ilk etapta 25 ülke vatandaşını Türkiye’ye getirdi.    
Pazar günü saat 17.54’de Marmaris Limanı'na gelen 'Oruç Reis' firkateyninde 90 yabancı, 122 Türk vatandaş yer aldı. Gece saat 23.30 sıralarında da Marmaris Limanı'na gelen 'İskenderun' firkateyninde ise bin 526 yolcudan 515’i, 25 ülke vatandaşı oldu. Firkateyn, saat 24.00 sıralarında iskeleye yanaştı. Libya'dan gelenleri karşılamada Muğla Valisi Fatih Şahin de hazır bulundu.    
Firkateynin iskeleye yanaşması sırasında gemide bulunan Türk vatandaşlar, "Türkiye sizinle gurur duyuyor" ve "En büyük asker bizim asker" sloganları attı. Daha sonra vatandaşlar, çiçeklerle karşılanarak, pasaport işlemleri için gümrük bölümüne alındı.    Firkateynde 25 ülkeden yolcu bulunması dikkat çekti. Bu ülkeler ve gelenlerin sayısı şöyle;    
Vietnam 208, Bosna Hersek 99, Makedonya 34, Kore 31, Sırbistan 30, Bulgaristan 22, Ukrayna 17, Polonya 11, Suriye 11, Tunus 10, Ürdün 9, Fas 7, Tayland 5, ABD 5, Filipinler 4, Irak 4, Pakistan 2, Hindistan, İtalya, Kanada, Libya, Lübnan, İngiltere, Romanya ve Cezayir ülkelerinden 1'er kişi.    
Böylece deniz yoluyla bugüne kadar Marmaris’e 4 bin 766 kişi gelirken, bunlardan 635’i yabancı oldu. Emniyet yetkilileri, gelen yabancı ülke vatandaşlarının giriş işlemlerinin tamamlanması için Yabancılar Şubesi'ne götürdü. Burada işlemleri yapılan yolcular, daha sonra ülkelerine çıkış yapmalarına izin verildi.    
Libya'dan deniz yolu ile gelenlere Kızılay ekipleri çadır kurarak yemek servisi yaptı. Sağlık hizmetlerinin yanı sıra limanda çok sayıda polis ve ilk yardım ekibi görev alarak gelenlere yardımcı olmaya çalıştı.    Bu arada, vatandaşların ihtiyaçlarının karşılanması içinde seyyar tuvaletler getirildi. Pasaport işlemlerinin tamamlanmasının ardından Marmaris'e gelenler otobüslere bindirilerek gidecekleri şehirlere hareket etti.