24 Şubat 2011 Perşembe

Dağ kadrosu rahatsız güvenlik projesini durdurun 
Dağ kadrosu rahatsız güvenlik projesini durdurun 56 sanıklı “askerî casusluk” iddianamesine göre, ordu içindeki bir çete TÜBİTAK’a sızarak sınır güvenliği projelerini engellemeye çalışıyordu 



Ergenekon savcılarından Fikret Seçen’in yürüttüğü askerî casusluk ve şantaj soruşturmasına ilişkin iddianame İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. 250 sayfalık iddianamede aralarında Tuğamiral Şafak Yürekli, Tuğamiral Fahri Can Yıldırım, TÜBİTAK Daire Başkanı Yücel Çipli ve emekli Albay İbrahim Sezer’in de olduğu 16’sı tutuklu 56 sanık yer aldı. Tuğamiral Yürekli’nin altı yıl, Tuğamiral Yıldırım’ın üç yıl, emekli Albay Sezer’in ise 172 yıl 6 ay kadar hapsi isteniyor. İlk duruşmalar 20 ve 21 Nisan 2011’de yapılacak.

 5 bin kişiyi fişlemişler

“Devletin güvenliğine ilişkin belgeleri temin etmek, siyasal veya askerî casusluk yapmak”la suçlanan sanıkların yaklaşık 5 bin kişinin kişisel verilerini hukuka aykırı olarak kaydettikleri tesbit edildi. İddianamede, suç örgütünün, Türk Silahlı Kuvvetleri, TÜBİTAK, Havelsan ve GES Komutanlığı gibi devletin en stratejik kurumlarında örgütlenerek ayrı hücreler halinde yapılandığı vurgulandı. İddianameye göre örgüt üyeleri topladığı bilgileri sanıkların lideri olduğu sanılan emekli Albay İbrahim Sezer’e ulaştırıyor.

 Kirli ilişkiler iddianamede

İddianameye konan belgelerde, “Dağ kadrosu için tehlikeli. Hava-yer haberleşmesi kriptolu olacak durduralım” yazılı notların bulunduğu tesbit edilirken, TÜBİTAK projelerinin de engellenmeye çalışıldığı dikkatlerden kaçmıyor.
Gölcük Donanma Komutanlığı’nda görevli Üsteğmen Emrah Küçükakça’da ele geçen 78 No’lu CD içindeki bilgiler çetenin kirli ilişkilerini ortaya koyuyor. İddianamade, “Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ülke güvenliği ve terörle mücadele amaçlı gerçekleştirmeye çalıştığı birçok proje ve sistemlerden bahsedildiği, bu proje ve sistemlerin yanına, konu ile ilgili değişik açıklamalar ve değerlendirmeler yazıldığı, özellikle ülkemizin güvenliği ve terörle mücadelenin daha etkin yapılmasını amaçlayan proje ve sistemlerin durdurulması, engellenmesi ya da yavaşlatılması gerektiğine dair yazılı notların olduğu görülmüştür” değerlendirilmesinin ardından Üğteğmen Küçükakça’da bulunan belgelere yer veriliyor.

 Kripto kodlarını ele geçirelim

78 No’lu CD içinde çıkan belgelere göre Türk Silahlı Kuvvetleri’nde güvenli telsiz haberleşmesini sağlayan “MILSEC-3” (KY- 58 Ses Emniyet Cihazı) projesi için, “Dağ kadrosu için tehlikeli. Hava yer haberleşmesi kriptolu olacak durduralım, hiç olmazsa yavaşlatalım. Kripto kodlarını ele geçirmeliyiz” deniyor.
“Sınır Gözetleme ve Kontrol Sistemi (SGKS), Muhabere, Bilgisayar, İstihbarat, Gözetleme ve Keşif (CISR) Faaliyetleri Modelleme ve Simulasyon Sistemi” adlı proje için ise “Kesinlikle sekteye uğratılması gereken bir proje geçişler sekteye uğrayabilir, trafik ve taşımacılığa dikkat...dağ kadrosu sert çıkıyor” ifadeleri kullanılıyor.
“Haberleşme/Gözetleme Uydusu Uplink ve Downlink Sinyallerinin Elektromanyetik Koruması” adlı projenin yanına düşen “durdurulması gereken proje” notu dikkatlerden kaçmıyor.
İddianameye yansıyan diğer notlar ise şöyle:
İnsansız Hava Aracı (İHA): Yavaştılması talimatı var.
Güvenli telefon-GSM-Data 2: Yavaşlat.
E-devlet çalışması: İçinde olmalıyız.
Kripto Algoritma ve Protokolleri Analiz Sistemi: Önemli yurtdışı istekleri var.

 Askerî tesislerin görüntüleri

Emekli Albay İbrahim Sezer’den ele geçen “Topel görüntü” isimli klasörde Deniz Hava Komutanlığı’na ait gizli görüntülerin bulunduğu saptandı. Ebru Nihal Bostan adlı sanık tarafından çekilen görüntülerde Deniz Hava Komutanlığı’na ait askerî tesisler ve hangarların görüntüleri yer alıyor.
Ayrıca Binbaşı Zeki Mesten adlı sanığın komutanlığa ait uçakların iç donanım görüntülerini de istediği ancak teknik yetersizlikten dolayı Ebru Nihal Bostan’ın bu görüntüleri alamadığı iddia edildi.

 TÜBİTAK projelerini durdurun

İddianamede, TÜBİTAK’ta hazırlanan bir kısım gizli projelerin, bu kurumda görevli sanık Yücel Çipli tarafından örgütün üst kademesine gönderildiği de belirtildi. İddanamede, “Yücel Çipli liderliğinde farklı bir hücre yapılanması olduğu ve bu hücre yapılanması içerisinde TÜBİTAK’ta görevli Aysam Akses, Cüneyt Hakan Bağcıoğlu ve Merdan Metin isimli şahıslar bulunduğu, bu şahısların TÜBİTAK’ta hazırlanan bir kısım gizli projeleri Yücel Çipli’ye teslim ettikleri, Yücel Çipli’nin de bu verileri örgütün amaçları doğrultusunda kullanılmak üzere örgütün üst kademesine göndermek için Emrah Küçükakça’ya verdiği anlaşılmıştır” dendi.
Örgütün, TÜBİTAK’taki projeleri engelledikleri belirtilen iddianamede, “Devletin stratejik kurumlarına sızan örgüt mensuplarının çalıştıkları kurumlardan elde ettikleri devletin güvenliğine ilişkin gizli belgeleri bağlı bulundukları örgüt yöneticilerine ulaştırdıkları, kendilerine bu belgeleri getiren ancak örgüt üyesi olmayan kişilere ücret ödedikleri, özellikle TÜBİTAK tarafından TSK için yürütülen ülke yararına gerçekleştirilen projeleri durdurmaya, yavaşlatmaya veya engellemeye çalıştıkları anlaşılmıştır” ifadeleri yer aldı.

 Casuslukta 56 sanık 68 müşteki var

İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen askerî casusluk iddianamesinde emekli Tuğamiral Türker Ertürk, Tümamiral Mücahit Şişlioğlu, Balyoz davası kapsamında tutuklanan Kurmay Albay Muharrem Nuri Alacalı, Tümamiral Fikret Güneş’in eşi Manolya Güneş’in de aralarında olduğu 68 müşteki bulunuyor.
İddianamede 16’sı tutuklu 56 sanık yer alıyor.
Tutuklu sanıklar şöyle: İbrahim Sezer, Tamer Zorlubaş, Zeki Mesten, Mehmet Seyfettin Alevcan, Yücel Çipli, Mehmet Emrah Küçükakça, Mehmet Emre Sezenler, Alper Eylem Ersoy, Merdan Metin, Yiğit Ali Adlığ, Burak Çetin, Deniz Mehmet Irak, Ali Haydar Eser, Erem Saltuk Baysal, Esin Tolga Uçar ve Necmi Yıldırım.
Tutuksuz sanıklar ise şunlar: Kubilay Şükrü Özdemir, Ahmet Yasin Erdoğan, Engin Turan, Özcan Erdemir, Alpay Aksu, Erkan Demir, Ebru Nilhan Bozkurt, Hakan Çetinkaya, Yekdane Ebru Ercüment, Cem Ciran, Tamer Karslıoğlu, Fırat Güner Harman, Hakan Özergün, Tuna Erol, Yankı Bağcıoğlu, Aysam Akses, Ahmet Lütfi Varoğlu, Halil Hanbal, Hatice Senay Sarıgöz, Fatih Alpoğan, Murat Önder, Cüneyt Hakan Bağcıoğulları, Selin Topal, Bahattin Şen, Mehmet Bahri Toper, Fahri Yavuz Uras, Cemhan Katar, Mehmet Koray Eryaşa, Tamer Çetin, Hüseyin Akın, Metin Ölmez, Şafak Yürekli, Fahri Can Yıldırım, Adnan Yılmaz, Mehmet Kutlu, Ali Sabri Şanal, Mehmet Aygün, Birdem Amoutzopoulos, Erdem Kaya ve Gölcük’te yapılan aramalar sonucu tutuklanan Binbaşı Kemalettin Yakar.

 Siyasal ve askerî casusluk suçlaması

İddianamede şüphelilerin “Haberleşmenin gizliliğini ihlal, kişiler arasındaki konuşmaların dinlenmesi ve kayda alınması, özel hayatın gizliliğini ihlal, kişisel verilerin kaydedilmesi, verileri hukuka aykırı olarak verme veya ele geçirme, suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, yönetmek, örgüte üye olmak ve örgüte yardım ve yataklık etmek, devletin güvenliğine, iç ve dış yararlarına ilişkin belgeleri yok etmek, devletin güvenliğine ilişkin belgeleri temin etmek, siyasal veya askerî casusluk” suçlarından cezalandırılması isteniyor.