3 Eylül 2010 Cuma

TSK'nın kulakları

HABERTÜRK, TSK'da “telekulak” iddiasına yol açan cep telefonu dinleme sisteminin detaylarına ulaştı
İsrail’den alınan sistem, aynı anda 12 telefon görüşmesini eşzamanlı olarak kaydediyor. Sistemle, kısa mesajlar bilgisayar ekranından izlenebiliyor.

Taraf Gazetesi, geçtiğimiz günlerde yayınladığı bir haberde Genelkurmay 2. Başkanı Aslan Güner’in istihbarat başkanı olduğu dönemde, PKK’yı dinlemek için alınan cihazlarla yaklaşık 2 bin kişiyi dinlettiğini iddia etti. İddialar üzerine Genelkurmay da jet bir soruşturma başlattı.

HABERTÜRK, Genelkurmay Başkanlığı’nı “telekulak” iddiasıyla karşı karşıya bırakan cep telefonu dinleme sisteminin detaylarına ulaştı. 2008 yılında satın alınan sistemin, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Heron insansız hava araçlarını satın aldığı ve F-4 savaş uçaklarını da modernize eden İsrail devlet firması IAI (Israel Aerospace Industry) tarafından üretildiği öğrenildi.

HER TÜRLÜ ARACA UYGUN
İsrail firması, istihbarat kuruluşları ve güvenlik birimleri için ürettiği bu sistemin menzil gibi kritik bilgilerini gizli tutuyor. Ancak sistemin 30-100 kilometre çapındaki bir alandaki GSM görüşmelerini takip edebilen versiyonları olduğu belirtildi.

TSK’ya alınan EL/K 7077 ve 70770 modelleri kara araçlarında ve arazide kullanılabiliyor. IAI firması bu sistemin helikopterlere entegre edilebilen modellerini de üretiyor.

GSM telefonlarının takip edilebilmesine yönelik olarak üretilen sistem, “havadan frekans yakalama” prensibiyle çalışıyor.

FARK ETMEK MÜMKÜN DEĞİL
“Passive mode” özelliğine sahip olması nedeniyle, takip edilen telefonun sahibinin dinlendiğini fark etmesi mümkün değil.
Sistem aynı anda 12’ye kadar telefon görüşmesini eşzamanlı olarak takip ve kaydetme özelliğine de sahip.
Takip edilen telefon görüşmelerinin hem cihazın arazi üzerine konuşlandığı yerde dinlenebilmesi hem de antenler vasıtasıyla yakın bir bölgedeki karargâha aktarılması mümkün.

Jammer olarak da kullanılıyor
TSK’nın dinleme sistemleri cep telefonu görüşmelerini kaydedebildiği gibi, kısa mesajları da konsoldaki bilgisayar ekranına indiriyor. Ayrıca takip edilen telefonların coğrafi konumlarını belirleyebiliyor. Gerektiğinde cihaz olası bir terörist saldırıya karşı frekans karıştırıcı (jammer) olarak da kullanılabiliyor.