7 Eylül 2010 Salı

OYAK'ta Büyük Skandal

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, OYAK'ın teknoloji şirketi Oytek hakkında cezai işlem yapılmasına karar verdi.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, OYAK'ın teknoloji şirketi Oytek hakkında cezai işlem yapılmasına karar verdi. Müşteri sırlarını saklamadığı gerekçesiyle suç duyurusunda bulunuldu. Oytek hakkında müşterilerin ticarî bilgilerini ücret karşılığı başka kurumlarla paylaştığı yönündeki ihbar üzerine inceleme başlatılmıştı.


Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Ordu Yardımlaşma Kurumu'nun (OYAK) iştiraklerinden Oytek hakkında başlattığı incelemeyi tamamladı. Üst Kurul, OYAK'ın teknoloji, bilişim ve kart hizmetleri veren iştiraki Oytek hakkında geçen ay aldığı kararla cezai işlem yapılmasına karar verdi. BDDK uzmanlarınca yapılan inceleme sonrasında Oytek hakkında yapılan ş ikayetin haklı olduğu anlaşılırken firma yönetim kurulu üyeleri hakkında müşteri sırrı saklamadığı gerekçesiyle cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunuldu.

Suç duyurusunun ardından kurul üyeleri bu konuda savcılığın vereceği kararı beklemeye başladı. Sektörün otoritesi kredi kartı bilgisi hizmeti veren OYAK'ın iştiraki Oytek hakkında müşterilerin ticarî bilgilerini ücret karşılığı başka kurumlarla paylaştığı yönündeki ihbar üzerine inceleme başlatmıştı. Oytek Yönetim Kurulu üyeleri arasında 28 Şubat'ın etkili isimlerinden biri olan emekli Tümgeneral Doğu Silahçıoğlu da yer alıyordu.

BDDK'nın Oyak Teknoloji Bilişim ve Kart Hizmetleri AŞ'ye (Oytek) yönelik incelemesi Kurul'a gelen bir ihbar mektubu ile başladı. Edinilen bilgilere göre mektupta Oytek'in bazı faktoring şirketlerine yasal olmayan yollardan ticari istihbarat sağladığı iddia ediliyor. Mektupta yer alan iddialara göre Oyakbank'a destek hizmeti sağlamak için 2002 yılında kurulan ve bu yolla Merkez Bankası bünyesindeki Risk Merkezi'ne erişim yetkisini kazanan Oytek, elde ettiği bu imtiyazı ücret karşılığında özel şirketlere kullandırmaya başlamış.

Bankacılık Kanunu'na göre bankaların ortakları, yönetim kurulu üyeleri, mensupları, bunlar adına hareket eden kişiler ile görevlileri, sıfat ve görevleri dolayısıyla öğrendikleri bankalara veya müşterilerine ait sırları, bu konuda kanunen açıkça yetkili kılınan mercilerden başkasına açıklayamıyor. Bankaların destek hizmeti aldığı kuruluş ve çalışanları hakkında da bu hüküm uygulanıyor. Kanun kapsamında belirtilen yükümlülüğe uymayanlar için bir yıldan üç yıla kadar hapis ve bin günden iki bin güne kadar adlî para cezası hükmolunuyor.

Geçmişi 1960'lı yıllara dayanan ve bir OYAK iştiraki olan Oytek, bilişim sektörünün önde gelen şirketleri arasında yer alıyor. Oytek, Sümerbank'ın 2001 yılında OYAK tarafından satın alınması ile grup bünyesine geçti. OYAK Teknoloji Bilişim ve Kart Hizmetleri AŞ, 2002 yılı Mart itibaren faaliyet gösteriyor. Oytek, finans başta olmak üzere inşaat, çimento, gıda, otomotiv, turizm, lojistik ve sigortacılık gibi farklı sektörlerdeki şirketlere bilgi teknolojileri çözümlerini sağlamanın yanı sıra OYAK Teknoloji, kamu ve özel sektöre de sistem bütünleştirici olarak hizmet veriyor.