7 Eylül 2010 Salı

Hıfzı Paşa'dan Saldıray Berk Taktiği

İnternet andıcı soruşturmasında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nda ifade vermeye gelmeyen Çubuklu, görevde olduğunu bahane ediyor.


İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen "internet andıcı" soruşturması ile ilgili ifade vermeye gelmemesi üzerine talimatla Ankara'da ifadesi alınmasına karar verilen Genelkurmay Adli Müşaviri Tümgeneral Hıfzı Çubuklu'nun Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın ifade tebligatına da olumsuz cevap verdiği bildirildi. Çubuklu'nun görevde olduğunu belirterek ileri bir tarihe gün verilmesini istediği iddia edildi. Askerî yargının en tepesindeki ismin 38 gündür değişik manevralarla sivil yargıdan kaçması tepkilere neden oldu. Erzincan Ergenekon davasının 1 numaralı sanığı olan Org. Saldıray Berk de görevli olduğu gerekçesiyle ifade vermeye gitmemişti.
 


ÇUBUKLU İFADE VERMEYİ REDDEDİYOR
Ergenekon Savcısı Zekeriya Öz tarafından yürütülen "internet andıcı" soruşturmasında "terör örgütü üyesi" oldukları gerekçesi ile 2 Ağustos'ta şüpheli olarak ifadeye çağırılan 19 kişi arasında bulunan Genelkurmay Adli Müşaviri Tümgeneral Hıfzı Çubuklu, Korgeneral İsmail Hakkı Pekin, Korgeneral Mehmet Eröz ve Tümgeneral Mustafa Bakıcı rapor alarak ifade vermeye gelmemişti. Şüpheli generaller tarafından gönderilen sağlık raporlarının süresi geçtiğimiz pazartesi dolmuş, Genelkurmay karargahı 4 general ile ilgili aynı gün mesai bitiminde süresiz görevlendirme dilekçesi gönderilmişti. Bunun üzerine generallerin ifadelerinin talimatla alınmasına karar veren İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na yazı göndererek "Tümgeneral Hıfzı Çubuklu öncelikli olmak üzere" ismi geçen muvazzaflara ekte gönderilen soruların sorulmasını talep etmişti. Bunun üzerine Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 3 Eylül'de Genelkurmay Adli Müşaviri Tümgeneral Hıfzı Çubuklu'yu ifadeye çağırdığı öğrenildi. Çubuklu'nun Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın çağrısına olumsuz cevap verdiği, görev gerekçesi ile ileri bir tarihe ertelenmesini istediği bildirildi.



“BENİM İFADEMİ ALMAYA YETKİSİ YOK”
Hıfzı Çubuklu'nun ismi özellikle "sahte çürük raporu çetesi"nin delillerini kararttığı iddiasıyla gündeme gelmişti. 2 Aralık 2009 tarihinde internete düşen ses kaydında, eski Hava Kuvvetleri Askeri Savcısı Hakim Albay Ahmet Zeki Üçok'un bilgisayarındaki 397 dosyanın Çubuklu tarafından silindiği ortaya çıkmıştı. İddialar, sahte çürük raporu çetesinin iddianamesine de girdi. Soruşturması kapsamında ifade vermesi beklenen Çubuklu, adliyeye gitmedi. Adli Müşavir Çubuklu, ifade vermeme sebebini şu şekilde açıkladı: 
"Birincisi, delil diye koyduklarının delil niteliği yok. İkincisi, benim ifademi almaya yetkisi yok. Biz kendilerine gerekli resmi cevabı yazdık ve gönderdik. O nedenle ifade vermeye gitmedim." Genelkurmay'ın en üst konumdaki hukukçusu olan Adli Müşavir Çubuklu, TSK içinde yaşanan olaylarla ilgili değil, olayı sızdıranlarla alakalı açtığı soruşturmalarla da biliniyor. Bilindiği gibi Erzincan Ergenekon davasının 1 numaralı sanığı Orgeneral Saldıray Berk de görevli olduğunu ileri sürerek savcılara ifade vermekten kaçmıştı.