14 Eylül 2010 Salı

Ermenistan’daki NATO tatbikatına 8 Türk subayı

ERMENİSTAN’ın Lori Mar bölgesinde geçen cumartesi başlayan ve 17 Eylül Cuma gününe kadar sürecek olan NATO’nun “Doğal afet durumunda insani yardım içeren tatbikatı”na Türkiye’den 8 subay katıldı. Diplomatik kaynaklar, çoğunluğu karacı Türk subayların katılımının NATO çerçevesinde olduğunu, subayların, tatbikat ana karargâhı ile arazide görev yaptıklarını belirttiler. Tatbikat için gerekecek lojistik maksatlı bazı malzemelerin Türkiye üzerinden geçişi için Ermenistan’dan ve NATO’dan bir talep gelmediği, bu nedenle kapalı olan Türkiye-Ermenistan sınırından malzeme veya insan geçişinin yapılmadığı bildirildi. Türk subayların Ermenistan’a geçişi de Gürcistan üzerinden oldu.

Üç aşamalı

“Ermenistan 2010” adı altında yapılan tatbikata toplam 15 ülkeden 600 yetkili ve 40 gözlemci katılıyor. Tatbikatın ön hazırlık ve komuta-kademe bölümü geçen cumartesi başlayıp dün sona erdi. Bugün ve yarın tatbikatın ikinci aşaması yapılarak saha çalışmaları icra edilecek. Tatbikatın üçüncü aşaması olan “değerlendirme ve sonuç” bölümü perşembe ve cuma günü gerçekleşecek.

NATO’ya bağlı ülkelerden bazılarının hava kuvvetlerine ait uçakların da katıldığı tatbikatta deprem ve kimyasal kaza senaryoları uygulanıyor. Senaryoya göre 11 Eylül günü Ermenistan’ın Kotayk Eyaleti’nde deprem meydana geldi. Depremde 12 bin kişi öldü ve 17 bin kişi de yaralandı. Temiz ve atık su şebekesi, iletişim, gaz, enerji sistemleri ile ulaşım devre dışına çıkarken, bazı hastanelerde yangın başladı. Binlerce insan evsiz kaldı. Deprem nedeniyle Abovyan Kenti’ndeki kimyasal ürün üretilen fabrikada kaza meydana geldi ve atmosfere 4 ton klor karıştı. Depremle birlikte büyük bir tavuk çiftliğinde binlerce tavuk telef oldu. Depremin olduğu bölgedeki havaalanı da kullanılamaz hale geldi. Ermenistan karşılaştığı doğal afetler nedeniyle NATO’dan ve diğer ülkelerden donanım ve uzman desteği istedi. NATO tatbikatı, Ermenistan’a gelen yardımların ne şekilde organize edileceğine yönelik oldu.