3 Eylül 2010 Cuma

ABD'li komutandan 3 talep

ABD Genelkurmay Başkanı Mullen yarın Ankara'ya geliyor...

1- ABD kara ve hava kuvvetlerine ait ağır teçhizat Türkiye üzerinden ABD’ye dönsün,
2- Türkiye’ye erken uyarı ve füze bataryaları yerleştirilsin,
3- Türkiye’nin Afganistan’daki Kabil Bölge Komutanlığı görev süresi uzatılsın.

27 Ağustos’ta Genelkurmay Başkanlığı görevini devralan Org.Işık Koşaner’e, ilk tebrik ziyareti, ABD Genelkurmay Başkanı Oramiral Michael Mullen tarafından gerçekleştirilecek. Genelkurmay Başkanlığı Karargahı’nda bugün saat 16.50’de bir araya gelecek iki komutan bölgede yaşanan sıcak gelişmeleri masaya yatıracak. Oramiral Mullen, Org. Koşaner’e yeni görevi nedeniyle tebriklerini de sunacak. Edinilen bilgiye göre ABD’nin talepleri arasında Amerikan askerlerinin Türkiye üzerinden ABD’ye dönmesi bulunmuyor. Washington yönetiminin talebi, ABD kara ve hava kuvvetlerine ait ağır teçhizatların (tank, ağır zıhrlı, uzun menzilli toplar, mobil radarlar, hava savunma sistemleri) Türkiye üzerinden ABD’ye dönüşünün sağlanmasını kapsıyor.

Org. Mullen’ın, Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner’den ikinci bir talepte bulunması da bekleniyor. NATO ile birlikte füze savunma sistemi geliştiren ABD, Türkiye’ye de kitle imha silahları ile mücadele çerçevesinde bir erken uyarı sistemi ve füze bataryaları yerleştirmek istiyor. Bu konudaki talebini daha önce Ankara’ya ileten Washington, Türkiye’den henüz müspet veya menfi bir cevap alamadı. Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu, Washington’da gerçekleştirdiği temaslar esnasında Türkiye’nin füze savunma sistemi konusunda nihai kararını vermediğini ve bu konuda bir çok çekincesinin bulunduğunu dile getirmişti.

ABD’li yetkililerden William Burns ile Phil Gordon ise Türkiye’nin Kasım ayında yapılacak olan NATO zirvesine kadar bir karar alması gerektiğini hatırlatarak, Ankara’nın bir cevap vermemesi halinde, sistemlerin Romanya ve Bulgaristan’a yerleştirileceğini kesin bir dille bildirdi. Bu çerçevede ABD Genelkurmay Başkanı da Ankara’da yapacağı temaslar esnasında TSK’nın görüşünü sorması ve hükümete olumlu yönde tavsiyede bulunmasını talep etmesi bekleniyor. Ankara ise bu konudaki görüşmelerin referandumunun ardından ele alınmasını talep ediyor.

Gündemde yer alması beklenen bir diğer ve ABD’nin üçüncü talebi terörle mücadele ve Afganistan. Mullen, Türkiye’nin Afganistan’da üstlendiği Kabil Bölge Komutanlığı görevinin bir yıl daha uzatılması.

Başbuğ’u da ilk o ziyaret etti

Genelkurmay Başkanlığı görevini Org. Koşaner’e devreden Org. İlker Başbuğ’un da ilk yabancı konuğu ABD’li Oramiral Michael Mullen olmuştu. Mullen, ikili görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, ABD’nin en önemli müttefikinin Türkiye olduğunu ve PKK’ya karşı iki ülke arasındaki istihbarat paylaşımının devam edeceğini vurgulamıştı.