8 Mart 2012 Perşembe

TSK'DAN ATILANLAR İÇİN TALİMAT VERDİ

başbakan, erdoğan, tsk, genelkurmay

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla Meclis’te Darbeleri Araştırma Komisyonu kurulacak.
 
Komisyon, darbe dönemlerinde yargı kararı olmadan ordudan atılanların haklarını arayacak.  Re’sen Emekliler Derneği Başkanı Servet Kahramaner, yaptığı yazılı açıklamada, Başbakan Erdoğan başkanlığında toplanan son MYK toplantısında alınan komisyon kurulma kararının önemli olduğunu ifade etti. Kahramaner, “Sayın Başbakan'ın 'Darbelerin açtığı yaraları saracağız' sözünü hatırlaması ve bu yönde bir çalışma başlatması, olağanüstü dönemlerde mahkeme kararı olmadan Türk Silahlı Kuvvetleri'nden ilişiği kesilen biz re’sen emekliler tarafından memnunlukla karşılanmıştır.” dedi.
Darbe dönemlerinde yargı kararı olmadan binlerce meslektaşlarının gerek inanç ve görüşleri, gerekse basit disiplin suçları gerekçe gösterilerek tasfiye edildiğini belirten Kahramaner, “Bu süreçlerde meslektaşlarımıza yapılan işkenceler, baskılar ve ailelerinin yaşadığı dramlar bir çığ gibi büyümüş, bu insanlık dışı uygulamalar tarifi imkansız acıların hasıl olmasına sebep olmuştur. Olağanüstü dönemlerde cuntacı zihniyet tarafından vesayet ve baskının devam ettirilmesi için birçok kanunda değişiklikler yapılmış, böylece mevcut şartları ilelebet kontrol altına almanın yolu açılmıştır. 12 Mart Muhtırası'ndan sonra yürürlüğe giren Askeri Yüksek İdare Mahkemesi(AYİM) Kanunu ile 1980 darbesinden sonra 926 sayılı TSK Personel Kanunu'nda ayırma maddesinde yapılan değişikliklerle, tasfiye edilen personelin hak arama yolları kapatılmış veya etkisizleştirilmiştir.” açıklamasını yaptı.

KOMİSYON MADDİ MANEVİ KAYIPLARIMIZI TELAFİ ETMELİ

Re’sen Emekliler Derneği Başkanı Kahramaner, dernek olarak son bir yıldır yürüttükleri çalışmalar neticesinde, olağanüstü dönemlerde yaşanan dramları ve haksızlıkları dile getirdiklerini hatırlattı. Kahramaner, sözlerini şöyle tamamladı: “İlk aşamada karşılığını bulmuş ve Meclis çatısı altında Darbeleri Araştırma Komisyonu kurulmasına vesile olmuştur. Ancak bu yeterli değildir. Bundan sonraki süreçte ilgili komisyonun konunun mağdurları olarak bizleri dinlemesi ve bu süreçte yaşadığımız manevi ve maddi hak kayıplarımızın telafisi için gerekli adımları atması en büyük arzumuzdur.”