6 Mart 2012 Salı

Savcıdan, Kara Kuvvetleri'ne ağır suçlama: Bir kısım şeyler gizleniyor

Balyoz davasının dünkü duruşmasına Savcı Hüseyin Kaplan'ın sözleri damgasını vurdu. İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada 'tanık' olarak çağrılan isimlerin her soruyu "Hatırlamıyorum." şeklinde cevaplamasına sinirlenen Kaplan, "Kara Kuvvetleri'nde rapor bulunamıyor. Bir kısım şeyler gizleniyor. Gözlemciler hiçbir şey hatırlamıyor." şeklinde konuştu.
 
Balyoz davasının 82. duruşması İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Silivri'de görüldü. Orgeneral Bilgin Balanlı, eski kuvvet komutanları emekli generaller Halil İbrahim Fırtına, Özden Örnek ile eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan'ın da sanık olarak yargılandığı davanın dünkü duruşmasında, 5-7 Mart 2003'te 1. Ordu Komutanlığı'nda düzenlenen plan seminerine gözlemci olarak katılan 9 tanık da hazır bulundu. Duruşmada önce, Kara Kuvvetleri Komutanlığı adına albay rütbesiyle seminere gözlemci olarak katılan Süleyman Taş dinlendi. Taş, katıldığı seminerde, kendisi açısından Koordinatör Şube Müdürlüğü'ne rapor edilecek bir husus görmediğini söyledi. Cumhuriyet Savcısı Hüseyin Kaplan, tutuklu sanıklardan İhsan Balabanlı'nın seminerdeki, "Özellikle zırhlı unsurları kullanarak gözdağı vermek veya cezalandırma şeklinde yapacağım bu harekat sonunda, daha önce hassas bölgeler olarak değerlendirdiğimiz bölgelere, süratle zırhlı unsurlarım gösteri harekâtı şeklinde intikal edecekler. Senaryoda da belirtildiği gibi 30 kişinin öldüğü bir Fatih bölgesinde, artık bizim copla kalkanla davranmamız geride kalmıştır.'' şeklindeki konuşmasını hatırlattı. "Senaryoya uygun bir beyan mıydı?'' diye sordu. Taş, "Hatırlayamadım.'' cevabını verdi. Bunun üzerine Savcı Kaplan, "Maalesef Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nda rapor edilmemiş, bulunamıyor, bir kısım şeyler gizleniyor. Gözlemcilerin bazıları rapor düzenlendiğini, bazıları da düzenlenmediğini söylüyor. Kara Kuvvetleri Komutanlığı ile 1. Ordu Komutanlığı arasında ihtilaf var. 'OEYTS'nin (Olasılığı En Yüksek Tehlikeli Senaryo) görüşülmesi yasak mı' bunu bile açıklığa kavuşturamadık. Gözlemciler tam olarak açıklasa, hatırlasa belki açıklığa kavuşacak. Biz kimseye önyargıyla bakmıyoruz. Zaten suç şüphesi görülenlere dava açılmıştır." şeklinde konuştu.

Söz alan sanıklardan emekli Korgeneral Hayri Güner, dönemin Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Hilmi Özkök ve Kara Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Aytaç Yalman'ın 'tanık' olarak dinlenmesini talep etti. Tutuklu sanıklardan eski MGK Genel Sekreteri emekli Orgeneral Şükrü Sarıışık da, Yalman ve Özkök'ün tanık olarak dinlenmesinin davada yargılanan 365 sanığın ortak talebi olduğunu söyledi.

Duruşmada, tanıkların dinlenilmesinin tamamlanmasından sonra, ilk olarak dava konusu seminerin başlangıç kısmına ait ses kaydının yer aldığı 1 saat 20 dakikalık CD dinletildi. Seminere ait ses kaydının dinletilmesi sırasında, seminerde kullanılan slaytlar da perdeye yansıtıldı. Tutuklu sanıklardan eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan'ın açılış konuşmasını yaptığı seminerin ses kaydında, Olasılığı En Yüksek Tehlikeli Senaryo'nun (OEYTS) bulunduğu bölümler de yer aldı.