14 Mart 2012 Çarşamba

‘İki generalin emeklilik nedeni sağlık’

Milli Savunma Bakanı Yılmaz, iki generalin emeklilik nedeninin Uludere olayına bağlanmasını yalanladı: “İki general Uludere olayından önce emekliliklerini talep etti”

Türk Silahlı Kuvvetleri’nde merak konusu olan general sayısındaki azalmanın iki generalin emekliye ayrılmalarından kaynaklandığı ortaya çıktı. Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, TSK’daki iki generalin emeklilik gerekçelerini, Genelkurmay eski Başkanı emekli Org. İlker Başbuğ’un tutuklanması ve 34 sivilin ölümüyle sonuçlanan Uludere olayına bağlayan iddiaları yalanladı.

Genelkurmay Başkanlığı’nın aylık güncellemeye başladığı personel istatistiklerinde, bir önceki ay 364 olan general ve amiral sayısının 2 eksikle 362 olarak açıklanması dikkat çekmişti. Heron’lardan gelen istihbaratı değerlendiren birim olan Genelkurmay Komuta Kontrol Daire’nin Başkanı Tuğg. Salim Cüneyt Kavuncu ve Bornova Topçu Tugayı Komutanı Tuğg. Erkan Atalay’ın, Genelkurmay eski Başkanı emekli Org. İlker Başbuğ’un “İrticayla Mücadele Eylem Planı” davasıyla birleştirilen “İnternet Andıcı” davası kapsamında tutuklanması ve Uludere olayı nedeniyle emekliliklerini istedikleri iddiaları ortaya atılmıştı. Bakan Yılmaz ise, iki generalle ilgili şu açıklamayı yaptı:

“Her iki emekli olan Silahlı Kuvvetler mensubu arkadaşlarımızın Irak’taki olayla ilgisi yok. Ondan çok daha önce sağlık nedeniyle kasım ayında emekliliklerini talep etmişlerdi. Emekli olduğu tarih Irak’taki olaydan önce, çalıştığı birim ise orası(Genelkurmay Komuta Kontrol Dairesi).”

‘Yemek boykotu yok’

Genelkurmay Başkanı Org. Necdet Özel’in Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ait sosyal tesislerde rütbe farkı ayrımcılığına son verilmesini emretmesinin sorun yarattığı ve Genelkurmay Karargahı ile Milli Savunma Bakanlığı’nda yemek boykotu yaşandığı iddia edilmişti. Genelkurmay’da, Meşe Salonu’nun sivillere açılması nedeniyle sivillerle aynı yerde yemek yemek istemeyen yüzbaşı, üsteğmen ve teğmenlerin bir gün yemek boykotu yaptıkları, sivil memurların da bu duruma aynı şekilde karşılık verdikleri öne sürülmüştü. Bakan Yılmaz bu iddilarla ilgili olarak ise “Hayır. Olağanüstü bir durum yok. Bir sıkıntı da yok. Öyle değil” demekle yetindi.

Yılmaz önceki gün Bakanlar Kurulu’na bilgi verdiği, “Askerlik Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişilik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı Taslağı”nda subay ve astsubayların mecburi hizmet süresinin 15 yıldan 10 yıla indirildiğini de söyledi.