Güncelleme : 02.02.2011 10:38 Çeşitli nedenlerle dövizli askerlik kapsamından çıkartılan gurbetçiler, 10 bin euro ödeyerek 21 gün süreli temel askerlik eğitimi yapma imkanına kavuşuyor. 45 yaşın üzerindekiler ise başvurmaları halinde 15 bin euro ödeyerek askerliklerini yapmış sayılacak.
Askerlik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi, dün gece TBMM Genel Kurulu'nda görüşülerek kabul edildi. Kabul edilen kanuna göre yurt dışında yaşayıp, daha önce çeşitli nedenlerle dövizle askerlik hizmeti kapsamından çıkartılanlar veya bu hizmetten yararlanma şartlarını kaybettikleri sonradan tespit edilenler, 10 bin euro ödemeleri ve 21 gün temel askerlik eğitimini yapmaları halinde askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılacak.
Bu şartları taşıyanlar, durumlarını ispat eden belgeler ile konsolosluklar aracılığıyla askerlik şubelerine başvuracak. 10 bin euro veya karşılığı yabancı ülke parası, başvuru sırasında defaten ödenecek. Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte 45 yaş ve üzerinde olanlar ise 15 bin euro ödeyerek temel askerlik eğitimine tabi tutulmadan askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılacak.
Türk vatandaşlığından çıkmalarına İçişleri Bakanlığı'nca izin verilenler ile Türk vatandaşlığını kaybettirilmesine Bakanlar Kurulu'nca karar verilenlerden düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 2 yıl içinde vatandaşlığa alınmak üzere yetkili mercilere başvuranlar, Türk vatandaşlığına yeniden kabul edilme tarihinin ardından 1 yıl içinde başvurmaları halinde bu kanundan yararlanabilecek.
Bu düzenlemeden yararlananların dövizle askerlik hizmeti kapsamında daha önce yaptıkları ödemeler, ödeyecekleri toplam miktardan düşülecek. Bundan yararlanan yükümlüler hakkında askerlik hizmetini tamamlamamaktan dolayı soruşturma ve kovuşturma yapılamayacak. Başlatılmış olan kovuşturma ve soruşturmalar ise sona erdirilecek.
Kanun, görev sırasında, görev dışında görevlerinden dolayı saldırıya veya kazaya uğrayan erbaş ve erlerden sağlık kurumlarında tedavisi sürenlere, tedavinin sürdüğüne dair sağlık kurul raporuna istinaden sağlık yardımı verilmesini öngörüyor. Erbaş ve erlere terhislerini takip eden aybaşından itibaren verilecek sağlık yardımı, görevdeki uzman çavuşun aldığı net maaşın üçte ikisi olacak. 36 ayı geçmemek üzere yapılacak bu ödemelerde hiçbir kesinti uygulanmayacak.
Tedavi sürecinde gerçekleştirilen sağlık yardımı personelden tahsil edilmeyecek. Olayın keyif verici içki ya da madde kullanmaktan, kendisine veya başkalarına menfaat sağlamak veya zarar vermek amacından doğması halinde ise sağlık yardımı verilmeyecek. Bu hükümler yedek subaylar için de geçerli olacak. Yedek subaylara yapılacak sağlık yardımı, görevdeki emsali yedek subayın net maaşının üçte ikisi oranında ödenecek.