1 Aralık 2010 Çarşamba

'Balyoz Darbe Planı' Başbuğ'a sorulacak

'Balyoz' kod adlı darbe planı davasında eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ'un bilgisine başvurulacağı öğrenildi.

Sabah gazetesinin dün manşetten verdiği habere göre, 5-7 Mart 2003'te gerçekleştirilen ve 'milli mutabakat hükümeti'nin tartışıldığı plan seminerine onay veren isimler arasında yer aldığı ileri sürülen Başbuğ için 45 soru hazırlandı. Plan seminerinin yapıldığı tarihlerde Kara Kuvvetleri kurmay başkanı olan Başbuğ, seminere onay veren isimler arasında bulunuyor. İlker Başbuğ, plan seminerine ilişkin bazı belgelerin imhasına da Genelkurmay ikinci başkanı olarak onay verdi. Genelkurmay Karargâhı'ndaki belgeler 31 Ocak 2005 tarihinde imha edildi. İmha tutanağı "Milli Çok Gizli Evrak Tutanağı" başlığı ile Genelkurmay kayıtlarına da geçti. İmha edilen 2293 belge arasında 1. Ordu Plan Semineri'ne ilişkin belgeler 605, 671, 680 ve 2271 sayı numarası ile girdi. 2005-2006 yıllarında 1. Ordu komutanlığı yapan Org. Başbuğ'un ise kendi döneminde önceki yıllara ait bazı evrakların da imhasına onay verdiği öğrenildi.

İlker Başbuğ, 23 Şubat 2010'da Karargâh'ta komutanları toplamıştı. Zirve sonrasında, "İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülmekte olan bir soruşturma kapsamında ortaya çıkan ciddi durumu değerlendirmek üzere, bugün Genelkurmay Başkanlığı Karargâhı'nda TSK'da görevli bütün orgeneral ve oramirallerin katılımı ile bir toplantı icra edilmiştir." açıklaması yapılmıştı. Bu arada bilgisine başvurulacak isimler arasında yine eski Genelkurmay başkanları emekli orgeneraller Hilmi Özkök ve Yaşar Büyükanıt'ın yanı sıra eski Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman da bulunuyor. Ayrıca Selimiye 1. Ordu Komutanlığı Karargâhı'nda yapılan ve Kara Kuvvetleri Komutanlığı kozmik odasında saklanan seminer raporlarının mahkeme heyeti tarafından incelenmesi gündemde. Balyoz davasının 16 Aralık'ta başlamasıyla, seminer raporlarının saklandığı Kara Kuvvetleri Komutanlığı Karargâhı Kozmik Odası'nda inceleme yapılması da gündeme gelecek. Aynı talebin 1. Ordu Komutanlığı Kozmik Odası için de geçerli olabileceği belirtildi.