24 Aralık 2010 Cuma

MİLLİ SAVUNMA BAKANI GÖNÜL MAKEDONYA'DA

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Makedonya ile Türkiye arasındaki ilişkilerin her alanda mükemmel düzeyde olduğunu belirterek, "Dost ve kardeş ülke Makedonya'ya desteğimiz sürecek" dedi. Vecdi Gönül, 2 günlük resmi ziyaret için geldiği Üsküp'te, Makedonya Savunma Bakanı Zoran Konyanovski tarafından üst düzey askeri törenle karşılandı.

Gönül ve Konyanovski, basına kapalı olarak gerçekleştirilen görüşmenin ardından iki ülke arasındaki askeri mali işbirliği anlaşmasının imza törenine katıldı. Türkiye'nin 2011 yılında Makedonya Silahlı Kuvvetlerine 1 milyon dolarlık askeri yardımda bulunmasını da içeren anlaşma, iki bakanın huzurunda Türkiye Milli Savunma Bakanlığı Mali Daire Başkanı Tuğgeneral Fevzi Cömert ile Makedonya Savunma Bakanlığı Devlet Sekreteri Radiza Gareva tarafından imzalandı. Anlaşma, Türkiye ile Makedonya arasında askeri işbirliğinin geliştirilmesini ve karşılıklı askeri eğitim programları uygulanmasını öngörüyor.

Anlaşmanın imzalanmasının ardından Vecdi Gönül ve Zoran Konyanovski ortak bir basın toplantısı düzenledi. Gönül, burada yaptığı açıklamada, Türkiye ile Makedonya arasında ilişkilerin her alanda mükemmel düzeyde olduğunu belirterek, "Dost ve kardeş ülke Makedonya'ya desteğimiz sürecek" dedi. Makedonya ordusu mensuplarının Türk askerleriyle NATO kapsamında Afganistan'da çok başarılı çalışmalarda bulunduğunu vurgulayan Gönül, "Makedonya, NATO üyesi ülkeler tarafından çalışmalarından dolayı saygıyla karşılanmaktadır" diye konuştu.

Vecdi Gönül, Türkiye'nin Makedonya'ya büyük değer verdiğini de belirterek, "Türkiye Cumhuriyeti Makedonya Cumhuriyeti'ni 1000 yıllık adıyla tanıdı ve bu anayasal adın dışında bir adı hiçbir zaman hiçbir yerde kullanmadı" dedi.

Makedonya Savunma Bakanı Konyanovski de konuşmasında, Türkiye'nin Makedonya'ya olan desteği ve yardımlarından dolayı minnet duyduklarını söyledi. Makedonya ordusuna verilen maddi destekler için de teşekkür eden Konyanovski "Türkiye, Makedonya'nın değişilmez ve vazgeçilemez bir dostudur" dedi. Milli Savunma Bakanı Gönül, Makedonya Savunma Bakanlığı'ndaki görüşmelerinin ardından, Makedonya Cumhurbaşkanı Gjorge İvanov'la da biraraya geldi. Cumhurbaşkanlığı Köşkü'ndeki görüşmede iki ülke arasındaki ilişkilerin son durumu ile bölgedeki son gelişmeler değerlendirildi. Üsküp Türk çarşısını da ziyaret eden Vecdi Gönül, cuma namazını ünlü Murat Paşa Camisinde Türk soydaşlarla kıldı. Gönül, akşam saatlerinde de Gorçe Petrov Askeri Kışlasında TSK tarafından Makedonya ordusuna gönderilen askeri malzemelerin hibe teslim törenine katılacak. Gönül, ayrıca Makedonya Başbakanı Nikola Gruevski ile hükümet binasında görüşecek.