24 Aralık 2010 Cuma

Wikileaks: Türkiye, Acaristan’a Asker Çıkarmayı Planlıyordu

Ermeni ve Rus kaynakların Wikileaks belgelerine dayanarak yayınladıkları bir haberde, Türk silahlı kuvvetlerinin, 2008 yılında Rusya’nın Gürcistan’ı işgali sırasında Rus birliklerinin Türkiye-Gürcistan sınırına doğru ilerlemesi nedeniyle Acarsitan bölgesine asker çıkarma planları yaptığı iddia edildi.

Wikileaks belgelerine dayandırılan habere göre Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve milletvekillerinden oluşan bir heyet, Rus Cumhurbaşkanı Dmitry Medvedev’i, bir NATO üyesi olarak Türkiye’nin komşu ülke Gürcistan’ın güvenliğini sağlamak üzere birliklerini bölgeye çıkarma hakkı olduğu konusunda bilgilendirdirmek üzere Moskova’ya uçtu.

Wikileaks belgelerindeki senaryoda, Türkiye’nin Acaristan’a hava destekli bir operasyon hazırlığı içerisinde olduğu ileri sürülüyor.

Wikileaks belgelerinde, Rus-Gürcü savaşı sırasında Gürcistan İçişleri Bakanı Vano Merabishvili'nin, 3 Mart 2009’da gazetecilere Gürcü hükümetinin ülkenin güvenliğini sağlayamadığını ve Türkiye’nin Gürcistan’ı korumak üzere birliklerini Acaristan’a göndermeye hazır olduğunu açıkladığı iddia ediliyor.

1921’de Rusya’nın Gürcistan’ı işgal etmesinden sonra imzalanan Kars anlaşmasına göre Türkiye’nin, uluslararası hukuk çerçevesinde birliklerini Özerk Acaristan Cumhuriyeti’ne çıkarma hakkı bulunuyor.

Gürcistan merkezli GeorgiaToday gazetesinde konuya ilişkin yayınlanan analizde, savaş sırasında Türkiye ve Rusya arasında Acaristan üzerinde bir çatışma yaşanma ihtimalinin düşük olduğu yorumu yapıldı. Türkiye’nin NATO üyesi olması münasebetiyle kendi başına hareket etmeyeceği ve bölgeye yapacağı askeri müdahelenin tek şeklinin Kars anlaşmasının Türkiye’ye sağladığı haklar çerçevesinde gerçekleştirilebileceğini yazan gazete, Ankara’nın Türk ve Rus birlikleri arasında oluşabilecek bir sıcak çatışmanın uluslararası bir krize dönüşebileceği bilinciyle askeri çatışmadan kaçınmak için azami gayret gösterdiğini yazdı.

Rus jetlerinin 11 Ağustos sabahı Acaristan’daki Gürcü askeri üssünü ve Türkiye-Gürcistan sınırına 10 kilometre uzaklıkta bulunan köyleri bombalamasına rağmen Ankara’nın herhangi bir yanıt vermediğini yazan GeorgiaToday, Wikileaks belgelerindeki iddiaların doğruluğunu sorguladı.

Wikileaks’e dayandırılarak yayınlanan her haberin doğruluğunun kontrol edilmesinin belgelerin çokluğu nedeniyle oldukça zor olduğuna işaret eden GeorgiaToday, haberin Rus ve Ermeni basını tarafından yayınlanan yanlış bilgi yayma amaçlı ve asılsız bir yayın olabileceğini vurguladı.