Son Ergenekon iddianamesinde ÇYDD'ye bağlı kızlarla askerî okul öğrencilerini 'buluşturduğu' iddia edilen emekli Albay Aydın Ortabaşı, üst düzey bir mason çıktı.
Son Ergenekon iddianamesinde ÇYDD'ye bağlı kızlarla askerî okul öğrencilerini 'buluşturduğu' iddia edilen emekli Albay Aydın Ortabaşı, üst düzey bir mason çıktı. Sadece 33 dereceli 'biraderlerin' oluşturduğu Türkiye Yüksek Şûrası, kendisine geçen yıl, 'Masonik Hizmet Ödülü'nü de vermiş. Gerekçesi ise Gölcük ve civarında kız öğrencilerin eğitimi konusundaki hizmetleri. Şûra ile dernek arasında 'burs dayanışması' da ortaya çıkmıştı.
33 dereceli masonların yer aldığı Türkiye Yüksek Şûrası ile Ergenekon arasında bir bağlantı daha ortaya çıktı. Şûra'nın resmî adı olan Türkiye Fikir ve Kültür Derneği'nin, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) ve Çağdaş Eğitim Vakfı'ndan (ÇEV) bursları kesilen PKK'lı öğrencilere kucak açtığı belirlenmişti. Şimdi de, son iddianamenin sanıkları arasında bulunan emekli Deniz Albay Aydın Ortabaşı'nın, üst düzey bir mason olduğu anlaşıldı. İddianamede, ÇYDD'den burs alan kız öğrencilerle askerî öğrencileri buluşturmakla suçlanan Ortabaşı, Şûra'nın yönetimi altında bulunan 31 dereceli bir mason. Aynı zamanda locanın Yüksek Haysiyet Divanı üyesi. 2009 yılı Masonik Hizmet Ödülü'nün de sahibi. Yüksek Şûra tarafından verilen ödülün gerekçesi ise ilginç: "Gölcük ve civarında kız öğrencilerin eğitimi konusundaki hizmetleri."
Aydın Ortabaşı'nın adı, Kafes Eylem Planı, İrtica ile Mücadele Eylem Planı, amirallere suikast, Poyrazköy ve ÇYDD-ÇEV iddianamelerinde geçiyor. Yani iddia edilen Ergenekon terör örgütünün ilişki ağının tam ortasında yer alan bir isim. Kurduğu ilişkilerden kilit bir rol oynadığı anlaşılıyor. "Ergenekon" soruşturması kapsamında en son hazırlanan ÇYDD-ÇEV iddianamesinin 8 sanığından biri. 'Ergenekon silahlı terör örgütüne üye olma' suçundan 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapsi isteniyor. Örgütün amaçları doğrultusunda, askerî okul öğrencilerini kontrol altına alabilmek amacıyla ÇYDD, ÇEV gibi yerlerden burs alan kızlarla tanıştırılması faaliyetlerinde bulunduğu iddia ediliyor. Daha önce haklarında dava açılan bazı sanıklardan ele geçirilen 'Nisan Bülteni' isimli belgede, "Aydın Ortabaşı, ÇYDD'den gelen parasal kaynakların miktarlarının Perinçek'in emirleri doğrultusunda artırılması.", "Aydın Ortabaşı'nın mezun ettiği kız öğrencilerin, yapının sivil tabanına daha hızlı kazandırılması için organizasyonlar yapılacak.'' şeklinde ibarelere rastlanmıştı. Bu belge de son iddianamede yer alıyor. Ortabaşı'nda el konulan bir başka belgede de, "Her erkeğe 1 kız şartı konuldu" notu yer alıyordu. Bir başka belgede ise Ortabaşı'nın referansı olarak gösterilen Sinan E.N. isimli askerle ilgili olarak, "Peşine taktığımız kızı hamile bıraktı, bebeği aldırdık." notu düşülmüştü.
Ergenekon'da adı geçen masonlar
Birinci Ergenekon iddianamesinde, örgütün gizlilik için masonik bir yapılanmayı örnek aldığı belirtiliyordu. Sanıklar arasında da çok sayıda mason dikkati çekiyor. Bunlardan biri, Aydın Ortabaşı gibi Yüksek Şûra altında faaliyet gösteren Eski ve Kabul Edilmiş Skoç Riti üyesi Ümit Sayın. Fakat daha sonra istifa ettiği öne sürülüyor. Sayın'ın ünlü MSN yazışmalarında mason olduğunu ihbar ettiği bir isim de İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek. Sayın, Perinçek'in masonların 'çekirdek kadrosu'nda yer aldığını ve çok derin bir isim olduğunu anlatıyordu. Başkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Haberal, Ankara Ticaret Odası Başkanı Sinan Aygün ve emekli Tuğamiral İlker Güven'in mason olduklarına dair belgeler iddianamelere yansıdı. Bunun haricinde emekli Orgeneral Hurşit Tolon'un da mason toplantılarında görüldüğüne dair bilgiler yansımıştı. Yine ilk iddianamede, Emin Gürses'le telefonda konuşan Şener isimli şahsın, sanıklardan Kemal Gürüz hakkında, "Mason, Demirel'in sağ kolu." dediği yer almıştı. Cumhuriyet Gazetesi'nin ölen Başyazarı İlhan Selçuk'un da 28 Şubat sürecinde mason locasında gizli toplantılara katıldığı ve darbe görüşmeleri yaptığına dair bilgi notları iddianameye girdi. Kemal Alemdaroğlu da Karaköy Rotary başkanlığı yaptı.